Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Google’dan İlaçlarla İlgili Bilgi Arayan İnternet Kullanıcıları İçin Yenilik

Google’dan İlaçlarla İlgili Bilgi Arayan İnternet Kullanıcıları İçin Yenilik
Ece Akbıyık

Her geçen gün web üzerinde yapılmış sağlık uygulamalarına yönelik bir yenilik daha görüyoruz. Bilinen bir gerçek şu ki online internet kullanıcılarının bir çoğu, sağlıkla ilgili bilgi almak, kendilerine reçete edilen tedavilerinin ve ilaçlarının hakkında meraklarını ve endişelerini gidermek için arama motorlarını kullanmaktalar. ABD’de yapılmış bir araştırma sonucunun, yetişkin internet kullanıcılarından %80’inin interneti sağlık hakkında bilgi almak için kullanmakta olduğu sonucunu vermesi de bunu kanıtlar nitelikte. Türkiye’de de yakın zamanda Social Touch ve Doktorsitesi.com işbirliğiyle yapılan anket de benzer bir sonuç vermekte, %83.9. (Anket sonuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.)

Buradan hareketle Google geliştiricileri de özellikle ilaç hakkında bilgi almak isteyen internet kullanıcıları ve sağlık profesyonellerinin işini oldukça kolaylaştıracak bir yenilik yaratmışlar. Knowledge Graph, Google’ın 2012’de arama motoru için geliştirdiği yeni sayılabilecek bir işlevi. Google geliştiricileri, Knowledge Graph kullanımı ile arama motoru kullanıcılarının aldığı performansı bir tık daha öteye taşımayı hedeflemişler. Eğer Knowledge Graph kullanıyorsanız, arama için gerekli anahtar kelimeleri arama çubuğuna yazdığınızda, ekranınızda beliren sonuçlarının sağ tarafında bir sonuç paneli açılıyor ve bu bölümde arama sonucunuzla ilgili temel bilgiler sunuluyor. Örneğin, ünlü bir tarihi karakterin ismini arama çubuğuna yazdığınızda, aradığınız kişinin tam ismi, mesleği, doğum yeri, doğum yılı gibi temel bilgilerini pencerenin sağ tarafında açılan bu sonuç panelinde görebiliyorsunuz.

Gelelim Knowledge Graph in sağlıkta kullanımına. Google ilaçların temel bilgilerini Knowledge Graph’e  ekleyerek hastalık hastalarına bir tedavi sunamasa da “yanlış ilacı mı kullanıyorum” endişesine kapılan hastaları düşünmüş. Arama çubuğuna aradığınız ilacın ismini yazdığınızda, sağ tarafta açılan sonuç panelinde aradığınız ilaç hakkında FDA gibi otoritelerin bilgi bankasından alınmış temel bilgileri görmeniz mümkün oluyor. Bu temel bilgiler içerisinde ilacın alternatif molekül ve jenerik isimleri, basitçe endikasyonu ve belki de en önemli bilgi; ilacın riskleri, yani yan etkileri, gebelik kategorisi ve ilaç hakkında uyarılar yer alıyor.

Google’ın kullanıcılarına Knowledge Graph ile böyle bir yenilik sunması, hasta açısından bakıldığında ilaç şişesi üzerindeki renksiz “kullanma talimatı (eski adıyla prospektüs)”nı okumaktansa daha çok tercih edilir gibi durmakta. Tabi yine de bir ilacı kullanmadan önce Hipokrat yemini etmiş birisinden gerekli olan reçeteyi ya da tavsiyeyi almanın hastalara hatırlatılması gereken bir gereklilik olduğunu da unutmamak lazım…

Comments

Submit a Comment