Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Görme Engelliler için Dijital Umut

Görme Engelliler için Dijital Umut
Yasemin Şahan

Fransa, Avusturya ve Almanya’da bulunan uluslararası göz merkezi l’Institut de la Vision’da, José-Alain Sahel önderliğindeki araştırma birimi yapay retina üretimini giyilebilir teknoloji ürününe dönüştüren Pixium Vision projesini geliştirdi. Cihaz; spesifik kamera donanımlı gözlük ve göze yerleştirilen yapay retina olmak üzere 2 farklı parçadan oluşuyor.

50 farklı sensöre sahip yapay retina, göze yerleştirildikten sonra kullanıcının beynine sinyaller gönderiyor ve bu sinyaller beyinde bulunan görsel hafıza verileri ile karşılaştırılıyor. Veri transferi prosedürü ile beyin görsel simgeler oluşturuyor. Bu durumda gören, göz değil beyin oluyor. Pixium Vision teknolojisi, görme yetisini sonradan kaybetmiş hastalar için kullanılabiliyor ve cihazı kullanım sürecinde izlenmesi gereken bir reedükasyon (yeniden eğitim) safhası bulunuyor. Cihazın test aşamasında, başlangıçta görme engelli kullanıcı görme yetisinin tamamı geri gelmese de, duvardaki kapı ve merdiven gibi objeleri algılayabiliyor. Bununla beraber, kullanıcılar reedükasyon sonrasında harfleri algılayıp, yavaş tempoda okumaya başlayabiliyor.

EyeCure-PIXIUM-lead

EyeCure-PIXIUM-embed

 

Paris Alternative Energies and Atomic Energy Commission, Paris Renowned School of Technological Innovation ve Stanford University iş birliği ile Pixium Vision projesinde daha iyi sonuçlar elde etmek için 5.000 elektrot kapsayabilen yapay retina geliştirme çalışmaları devam ediyor. 2008 yılında kurulan ve bünyesinde 250 araştırmacı bulunduran L’Institut de la Vision, bu proje için şu ana kadar 24,5 milyon avroluk bir bütçe finanse etti.

Submit a Comment