Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Göz Hastalığını Teşhis Edebilen Yapay Zekâ Geliştirildi

Göz Hastalığını Teşhis Edebilen Yapay Zekâ Geliştirildi
Sonat Çakmak

Google, görme yetisine zarar veren Diyabetik Retinopati (DR) hastalığının teşhisi için 4 senedir üzerinde çalıştığı yapay zekâ (AI) sistemine bir algoritma yerleştirerek, sistemi gerçek hayatta kullanılabilir hale getirdi. Göz hastalıkları uzmanlarına göre bu sistemin kullanımı yaygınlaşırsa, dünya genelinde görme engelli insan sayısında büyük bir azalma gözlenebilir.

Dünya üzerinde 415 milyondan fazla insanın kalıcı olarak kısmi veya tamamen görme engelli olmasına sebep olan Diyabetik Retinopati, kan şekerinin yükselmesine bağlı olarak retinanın zarar görmesine yol açan bir göz rahatsızlığı. Yaklaşık 4 senedir Alphabet’in yaşam bilimleri şirketi Verily ve Google yapay zekâ araştırmaları birimi, Diyabetik Retinopati’yi teşhis edebilen bir sistem üzerinde çalışıyordu. Google, bu sistemin gerçek hayatta kullanılabilmesi için bir algoritma geliştirdi ve şu anda Mumbai’de Aravind Göz Hastanesi’nde kullanılıyor.

Aravind Göz Hastanesi, 2003’ten beri Diyabetik Retinopati’nin otomatik teşhisi üzerinde çalışmalar yapıyor. Hastanenin başhekimi Dr.Kim; Google’ın yapay zekâ sisteminin, teşhis hızında ve doğruluğunda kendi kullandıkları sistemin çok ilerisinde olduğunu söyledi. Yapay zekâ sistemi, Diyabetik Retionapati’yi teşhis ederken 128 bin oftamolog (göz hastalıkları uzmanı) tarafından değerlendirilen göz bebeği resimlerinden oluşan bir veri tabanını kullanıyor. Sistem, yaklaşık 12bin resimle yapılan iki ayrı test sonucunda hastalığın teşhisinde %97,5 oranında doğruluk sağladı.

Kaynak: VentureBeat

Submit a Comment