Güle Güle Kağıtlar, Merhaba QR Kod
Hastane yöneticilerinin en çok maliyet yaratan harcamalarından biri kağıttır. Hasta kayıtlarının ve arşivlemenin çok büyük bir kısmı, kağıt harcanarak gerçekleştirilirdi. Bilgisayarların yayılması bu sorunu ortadan kaldırdı. Şimdi ise daha büyük bir atılımın ilk uygulaması geldi.
Birleşik Devletler’in Boston şehrinde bir hastane Google Glass için kendi prototip uygulamasını oluşturdu. Bu yazılım yardımıyla hastane çalışanları, Glass ile gerçek zamanlı hasta çizelgelerine ve tıbbi kayıtlara ulaşabilecek.
Glass’ın itfaiyeciler, uykulu sürücüler ve mülakatçılar tarafından kullanımına ilişkin örnekler mevcut. Doktorlar, Glass ilk çıktığından beri potansiyel kullanıcı grubu olarak hedeflendi. Özellikle ameliyatlarda ve hasta geçmişlerinin taranmasında kullanılabilirlik açısından büyük avantajlar sağlayacağı düşünülen Glass, tüm vaatlerini Boston’da bir hastanede gerçekleştirmeye başladı.
Beth Israel Deaconess Medical Center acil bölümü, Glass için kendi prototip yazılımını geliştirerek, doktorların hastaların tıbbi geçmişini ve mevcut sağlık bilgilerini QR kod yardımıyla hızlı bir şekilde tarayabilmelerini mümkün kıldı.
Prototip yazılımın en önemli özelliklerinden biri de hasta verilerinin hastanenin güvenlik duvarı arkasında kalmasına izin vermesi. Böylece hasta verileri hiçbir şekilde Google’la paylaşılmıyor.
Uygulama, olabildiğince fazla bilgiyi doktorların en az seviyede gezinerek edinmesi yönünde yazıldı. Ne kadar etkili olduğu sorusuna gelince; hastane çalışanlarından bir doktor, acile gelen ve test edilmesi şart olan bir hastasının alerjisi olan ilaçları hatırlayamadığını söylüyor. Burada Glass’dan yararlanarak hastanın geçmişini taradığını ve alerji testlerinin sonucuna bakarak olası bir hatadan dönüldüğünü söyleyen doktor, Glass ile entegre olan hastane sistemlerinin gelecekte başarıyı yakalayacaklarını da sözlerine ekliyor.
Giyilebilir teknoloji ürünü Glass çok pahalı bir fotoğraf makinası olarak düşünülse de, giyilebilir teknolojinin sağlık alanında kullanımının artması tamamen yazılıma bağlı. Doğru yazılım ve ihtiyaca yönelik projelerle, sağlık çalışanları devrim niteliğinde ameliyatlar gerçekleştirebilir, çok kısa sürede hayatlar kurtarabilirler.
Submit a Comment