İlaç Sektörü Sosyalleşmeye Devam Ediyor
Pek çok düzenleyici kural ve engel ilaç sektörünün çoğu aktivitesi için oldukça farklı sıkıntılar doğurabiliyordu. Sosyal medya ve kullanıcılarla direkt etkileşimin yayılması ve önem kazanmasıyla birlikte ilaç firmaları belki de bu sebeple ne yapılması gerektiğinden emin olamadı. Bunun sebebi sosyal medya ile ilgili tam bir düzenlemenin başlangıçta oluşmamış olmasıydı. Diğer sektörlerle karşılaştırıldığında ilaç sektörünün sosyal medyanın etkin kullanılmasında biraz daha geride kaldığı gözükmekteydi fakat bu durum hızla değişmekte ve ilaç şirketleri sosyal medya ve dijital gelişmelere daha açık stratejiler geliştirmektedir.
Yılın son günlerine doğru hızla yaklaşırken, belki de bu günlerin en güzel özelliği olan başarılı derlemelerin hazırlanması oluyor. Bunlardan bir tanesi ise, 2013 yılı içinde ilaç sektörünün sosyal medyada ne gibi değişikliklere gittiği ile ilgili.
1- Pfizer ve Twitter Kullanıcı İsmi
@pfizer kullanıcı isminin haklarını alarak olması gerektiği gibi bir profil görüntüsü sağlayan Pfizer, hakkı olduğu bu ismi Twitter’a geç dahil olmasından dolayı başkasına kaptırmıştı. Uzun bir süredir @pfizer_news altında paylaşımlarını sürdüren dev şirket en sonunda kendi ismine kavuştu.
2- Tumblr ile Hasta Desteği
Bu yıl Janssen, HIV ile yaşayan hastalarıyla etkileşime geçebilmek amacıyla bir sosyal medya paylaşım platformu olan Tumblr’da yeni bir girişimcilik yaptı. Oluşturduğu topluluk sayesinde, kullanıcılarının etkileşime geçebilmesini ve paylaşımda bulunabilmelerini amaçlayan şirket “Kendi Hikayeni Paylaş” sloganı ile desteğini belirtiyor.
3- YouTube’da En çok İzlenen..
Johnson & Johnson’ın YouTube videolarının izlenme sayısı 2013 yılında 7 milyonu geçti. Yalnızca bu yıl YouTube kanalına 77 farklı video ekleyen şirketin en çok izlenen 3 videosu ise ayrı ayrı 1.5 milyon defa izlenmiştir. Şirketin bir ilaç şirketinden çok bir sağlık hizmeti sunan marka olarak imaj yaratması, etkileşim oluştururken hastaların sempatisini de kazanmalarına yardımcı olmuştur.
4- Facebook’ta 90 Bin Beğeni Aldı
GSK’nın Facebook sayfası haftada yaklaşık 500 beğeni almaya devam ediyor ve toplam beğeni sayısı çoktan doksan bini aştı. GKS ve Pfizer bu açıdan bakıldığında Facebook’ta diğer sayfalardan biraz daha önde gözükmekte. Her ne kadar diğer ilaç şirketleri de etkileşim ve beğeni sayılarını artırsa da geriden gelmeye devam ediyorlar.
5- Novartis ve Sosyal Medya Odaklı Yeni Web Sitesi
Mutiple Sclerosis yani MS hastalığı için çıkardığı bir ürüne yepyeni bir tasarımla web site hazırlayan Novartis, A.B.D.’deki kullanıcılarına ulaşabilmek ve onları dinleyebilmek için tüm sosyal medya kanallarıyla bütünleşik olarak çalışmayı hedefledi.
6- Boehringer Ingelheim ve Hastalık Odaklı Twitter Sohbeti
Boehringer Ingelheim, sosyal medya etkileşimi kafvramını bir adım daha öteye taşıyarak, European Respiratory Society kongresinde, A.B.D.,Kanada, Güney Amerika, Avrupa ve Asya dahil dünya çapında bir Twitter sohbet organizasyonu düzenledi ve ev sahipliği yaptı. #COPD (KOAH) etiketiyle sürdürülen Twitter sohbeti, tüm dünyadan 60 kişinin canlı katılımıyla gerçekleşti.
7- Sosyal Medya Eğitimli Doktorlar
Dijital kanalları kullanabilen ve sosyal medyada aktif olarak bulunabilen doktorların ve sağlık profesyonellerinin eğitim almaya başlaması bir kaç yıl önceye dayanıyor. Fakat Sanofi bu alanda önemli adımlardan birini gerçekleştirdi ve Campus Sanofi isimli çevrim içi bir eğitim programı oluşturdu.
Submit a Comment