İlaç Sektörünün Sosyal Medya’da 5N1K’sı
En bilindik gazetecilik terimlerinden biri olan 5N1K ( Ne, Ne Zaman, Nerede, Nasıl, Neden, Kim ) ilaç sektörü çalışanlarına da sosyal medya stratejisini oluştururken büyük fayda sağlar.
Ne?
Yol haritasını çizerken öncelikli olarak belirlenmesi gereken, şirketin sosyal medyadaki duruşudur ve bunu takiben de pazarlamada uygulanacak yöntemler masaya yatırılmalıdır. Hedef kitleyle ne paylaşmak gerektiğini belirlemek için en sağlıklı adım sıkça nabız yoklamaktır.
Ne tür bilgileri veya hangi görselleri paylaşınca, ne çeşit videolar eklendiğinde daha çok yorum ve beğeni alınıyor? Düzenli olarak anket yapılıyor mu? Kullanıcılarınız ne bekliyor, en çok neye vakit ayırıyor? Bu soruların cevabına göre mevcut stratejinizi değiştirebilir ve sosyal medyada popüleritenizi artırmaya katkı sağlayabilirsiniz
Ne Zaman?
Sosyal medyada neyi ne zaman paylaştığınız çok önemlidir ve bu detaya stratejik yaklaşmanız avantaj sağlayacaktır.
Global alanda yapılmış araştırma sonuçlarına göre; Facebook’ta saat 13.00 – 16.00 arasında paylaşılan iletiler en fazla ilgiyi görürken, sabah 8.00′den önce ve akşam 20.00′den sonra yapılan paylaşımların ise tıklanma oranları oldukça düşük. Sabah saat 9.00′dan sonra ileti girmek doğru bir yöntem olsa da saat 11.00′e kadar beklemek ve iletileri bu civarlarda paylaşmak daha akıllıca olacaktır.
Twitter’da paylaşımın en verimli olduğu zaman dilimleri ise 13.00 – 15.00 arasıdır. Bu sayı, hafta başında daha yüksek iken, hafta sonuna doğru azalıyor. Akşam 20.00′den sonra ve cumaları saat 15.00′ten sonra Twitter’da paylaşımda bulunmak pek mantıklı değildir. Çünkü paylaşımlara olan ilgi oranları oldukça düşüyor.
Yukarıda belirtilen veriler tek bir ülkeyi ya da kullanıcı kitlesini baz alarak yapılmadığı için sizler, kurumsal hesaplarınızı yönetirken hedef kitlenize yönelik gözlem yaptıktan sonra tespit ettiğiniz saatlere göre paylaşım yapabilirsiniz.
Nerede?
Sanal mecralarda neyi ne zaman paylaştığınız kadar nerede paylaştığınız da büyük önem taşır. Genellikle Facebook-Twitter-LinkedIn üçlemesinin yanı sıra son dönemde, Google Plus, YouTube, Pinterest siteleri de paylaşımlar için tercih edilmektedir. Hangi platformun seçileceği ise tamamen şirketlerin kendi kararına bağlıdır. Sosyal medya, özünde nicelikten çok niteliğe dayalı bir ortam olduğu için; nerede ne kadar paylaşım yaptığınız değil, nerede ne paylaştığınız önemlidir.
Nasıl?
İçeriğin nasıl olacağına gelindiğinde ise; araştırmalara göre iletilerin kısa ve öz olması aynı zamanda çarpıcı kelimeler içermesi daha fazla beğeni toplanmasını sağlıyor. Bunun yanında iletilere uygun görsel tercihi de çok önemli. Kitlenizin daha fazla ilgi çekeceği noktaları tespit edebilmek, size bu noktada fayda sağlayacaktır.
Neden?
Paylaşımlarınızda amaç; kitlenizi ürününüze teşvik etmek mi, yoksa onları belirlediğiniz bir konuda düşünmeye sevk etmek mi? Yoksa sadece bilgilendirmek mi? Bu soruların cevabı ise sizin nedeninizi belirlemenize yardımcı olur. Paylaşımların belirli bir hedef doğrultusunda olması ise mühim bir noktadır.
Kim?
Potansiyel kitleniz kim ve hedef kitleniz kimlerden oluşuyor? Paylaştıklarınız hedeflediğiniz insanlara mı ulaşıyor, yoksa kitleniz dışında insanlardan mı daha çok geri dönüş alıyorsunuz? Bu sorular, size öngörünüzde yanılıp, yanılmadığınızı veya olası yeni bir kitleyi fark etmenizi sağlayacaktır.
Yönetmelikler ve etik kurallar, ne yazık ki, ilaç firmalarının ürünlerini halka tanıtmayı engelliyor ve firmaların paylaşımlarını kısıtlamış oluyor. Firmalarsa birbirleri arasından sıyrılmak için sosyal medyada rekabet içine girmeye başladılar. Çünkü günümüzde dijital alanda yer verilen reklamlar son derece hızlı bir akışla ve düşük maliyetle gerçekleştiriliyor ve kısa sürede sonuç veriyor. Arama motorlarına ilaç adını girdiğimizde çıkan ilk sonuçlar genellikle sosyal paylaşım sitelerinden oluşuyor. Bu yüzden de ilaç firmalarının sosyal medya ile iç içe olması kaçınılmaz hal alıyor.
Submit a Comment