Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

İletişim ve Dijital Sağlık

İletişim ve Dijital Sağlık
Alperen Sözen

Yatırımların gittikçe artmaya başladığı yeni iletişim çağında, firmaların iletişim konusundaki eksikliklerini tamamlaması gerekliliği artmaya başladı. Pek çok batılı ülkede bu alanda çalışmaların başlamasıyla beraber yeni iletişim kanalı olan dijitale dair programların sayısının artmasını bekliyoruz.

Dijitalde yer alan çoğu iş, basit bir “inşa et – içerik ekle – trafik al” mantığına dayalı olsa da önemli bir etken çoğu zaman unutuluyor; iletişim. Yapılan işlerde iletişimin temel mantığını kullanmayı unutmamak gerekiyor. Verilen mesajın dijital ortama uygun olması (mecraya göre mesaj yayınlamak), hedef kitleye hitap etmesi oldukça önemli. Sektörün ihtiyacı olan iletişimcileri yetiştirmek amacıyla Drury Universitesi tarafından açılan Dijital Sağlık İletişimi Programı, sağlık sektöründe çalışan iletişimcileri, konuyla ilgilenen akademisyenleri ve öğrencileri bir araya getirerek iletişimin farklı boyutlarını öğretmeyi amaçlıyor.

dijital_gorsel

Program 6 ay boyunca canlı çevrimiçi yayınlanacak derslerden oluşuyor. Dijital iletişimi dijital ortam üzerinden öğreterek sağlık sektöründe yeniliklerin önünü açmayı hedefleyen program, haftada en az bir profesyonelin derslere katılmasını ve deneyimlerden yola çıkarak farklı bir öğrenme modelini uygulamayı da bünyesinde barındırıyor.

Ülkemizde de benzer uygulamaları bulmak mümkün. Ne var ki, bu kadar tek alana yönlenmiş sertifika programları biraz eksik kalabiliyor. Genel anlamda ise sosyal medya uzmanlığı sertifika programları, dijital ve sosyal medya pazarlama sertifika programları bulmak mümkün.

Dijital mecralarda hedef kitleye ulaşımda kullanılması gereken dil, yöntemler, görseller ve özellikleri gibi pek çok konuda sektörde çok büyük açıklar bulunmakta. Geleneksel medyadan farklı bir biçimde dijital mecralarda etkileşim iki taraflı olduğu için kullanılır. Değişiklik de buradan gelir. Bu noktada artık karşımızda sadece mesaj verdiğimiz bir kitle yok. Karşımızdaki kitle, kendi seçimlerini yapmakta özgür.İstemediği reklamları bir tıkla kaldırabilecek, görmek istemedikleri sayfaları basit ve kullanıcı dostu ayarlar menüsünden kaldırabilecek bir toplulukla karşı karşıya olduğumuzu unutmamalıyız.

Sağlık dünyasından pek  çok yönetici, doktor  ve ilaç firması yöneticilerinin bunu anlaması ve stratejilerini iletişimin doğası üzerine kurmaları kaçınılmaz olacak. 2014 trendleri görselliğin artmasını ve görsel kanalların kullanımının çoğalması eğilimini gösteriyor. Bu noktada iletişimin görsel boyutunun önem kazandığını söylemek doğru olacaktır.

Gelecek dönemde üniversitelerin ilaç sektörüyle iş birliği yaparak sertifika programları açtığını görebiliriz. Dijital mecranın temeli iletişimden geçiyor. Dijital sağlık konusunda da özel bir programın açılması sektörün gelişimine katkıda bulunabilir.

Submit a Comment