İmplant Cihazlar Uzaktan Şarj Edilebilecek
MIT’den bilim insanları, insan vücudundaki ufak implant cihazları uzaktan şarj etmek için pil gereksinimini ortadan kaldıran kablosuz bir sistem geliştirdiler. Vücut dışındaki antenlerden aldığı sinyallerle beslenen radyofrekans dalgaları, 1 metre uzaklıkta ve vücudun 10 cm derininde olan implantları şarj edebilecek.
Günümüzdeki implant cihazlarının pil gereksinimi olması ya da deri altında kablolara bağlı olması, güvenlik sorunu yarattığı için kısıtlı imkânlar sunuyor ve kişinin yaşam kalitesini düşürüyor. MIT araştırmacıları tüm bu sorunları ortadan kaldırmak için radyofrekans dalgaları kullanarak implantları kablosuz bir şekilde şarj edebilme imkânı sağlıyor.
Araştırmacılardan Fadel Adib, “Bu küçük implant cihazlarının pilleri olmamasına rağmen, belli bir uzaklıktan cihazlara ulaşabildiklerini ve bunun farklı tipte medikal uygulamalara olanak sağlayabileceğini” ifade etti.
Bu sistem, yutulabilir akıllı kapsüller ve gastrointestinal sensörlerden beyin implantlarına kadar birçok cihazı kablosuz bir şekilde şarj ederek implant cihaz kullanan hastaların yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefliyor.
Uzmanlar, sistemi geliştirerek antenlerle cihaz arasındaki algılama mesafesini nasıl artırabileceklerini araştırıyorlar. Şu anda derinin 10 cm altındaki cihaz, 1 metre uzaklıktaki sensörleri algılayabilir durumdayken; cihazı derinin hemen altına yerleştirerek bu mesafeyi 38 metreye çıkarmayı amaçlıyorlar.
Submit a Comment