Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

İngiltere’de Sağlık İçin Sanal Gerçekliğe Yapılan Yatırım Artıyor

İngiltere’de Sağlık İçin Sanal Gerçekliğe Yapılan Yatırım Artıyor
Kubilay Han Uluerim

Hasta tedavisi ve doktorların iletişimi için kullanılacak olan sanal gerçeklik teknolojileri, bu sene Liverpool’da test edilecek. Liverpool Klinik Komisyon Grubu (CCG) yardımcı başkanı, klinik enformasyon yönetimi ve teknoloji lideri Dr. Simon Bowers, teknolojinin sene sonunda küçük gruplarla test edileceğini söylüyor.

Liverpool CCG, yazılımcı firma Starship ile çalışarak mobil sanal gerçeklik tabanlı sosyal ağı vTime’ı geliştiriyor. Bu proje kapsamında Starship’e verilen görev: Liverpool’daki hastaların sosyal-sağlık kayıtlarına ulaşmalarını sağlayacak bir uygulama geliştirmek.

 

“Teknolojinin yerleşmesi için beklememize gerek yok. Eğer tedavi sonuçlarını etkileyecek ve tasarruf sağlayacak bir olanağımız varsa bunu kullanmalıyız.”

-Dr. Simon Bowers

 

Vtime, sahip olduğu VR teknolojisini bu ayın başlarında iLinks yenilik konferansında da göstermişti. Samsung Gear VR gözlüğünü takan kişiler, grup halinde oturan avatarları ile sanal bir dünyada buluşmuştu. Bu grup, sanal ortamda denizin dibine, dağın tepesine ve akan bir dereye götürülmüştü. Sonra, bir anda füturist bir şehre yukardan bakan bir odada toplanan grup, bir hasta hakkındaki tüm klinik bilgileri görebilecekleri sanal bir ekranla karşılaşmıştılar.

Bowers’ın dediğine göre; birçok disiplinlerarası uzmanın bu tarz sanal ortamlarda buluşup konuşması, bu projenin temel uygulama alanlarından biri. Diğer bir uygulama alanı ise toplumdan soyutlanan yaşlı ve depresif hastaların tedavisi.

samsunggear-vr555

 iLinks konferansında Samsung Gear VR gözlüklerle Vtime’ı deneyen katılımcılar

Vtime bu konuda yaşlıların buluşabileceği sanal bir bar ortamı yaratsa da şimdilik bu ortam için hayati önem taşıyan alkolü sanal olarak kişilere sunamıyor. Lakin yaratılan bu sanal ortamda istenilen vakitte spor müsabakaları izlenebiliyor. Bu sayede, evden çıkmaktan çekinen veya hasta olan kişilerin sanal ortamda arkadaş edinerek toplanması ve bir arada faaliyetler yapmalarına olanak sağlanıyor.

Dahası, Liverpool’daki akıl hastalıklarından muzdarip gençlerin VR teknolojileri ile terapiye tabi tutulması da düşünülüyor. Vtime’ın sırf bu amaçla Liverpool CCG için geliştirdiği bir zen bahçesi bulunuyor.

Bowers’a göre; sanal gerçeklik teknolojilerinin akıl hastalıkları tedavisinde kullanılmasıyla ilgili bazı yöntemler bulunsa da bu teknolojiler hâlâ gelişmelerinin erken aşamasında bulunuyor.

Vtime’ın tanıtım videosunu resmi YouTube kanalından izleyebilirsiniz.

Submit a Comment