Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

İnternet Dünyasında Dermatoloji

İnternet Dünyasında Dermatoloji
Buğrahan Ceylan

Sosyal medyanın hayatımızda ne kadar büyük bir yeri olduğu şüphe götürmez. Günlük yaşantımızda sürekli olarak kullandığımız bu mecra, yalnızca çevremizle olan ilişkilerimizi ve iletişim şeklimizi değiştirmekle kalmadı aynı zamanda tüm hayat tarzımızı ve dünyayla kurduğumuz bağın da yapısını değiştirdi.

Sosyal medya kullanıcıları, markaların da bir iletişim kanalı olarak bu platformları kullanmaya başlaması ile birlikte bilgi edinmek istedikleri her konu hakkında bu çift yönlü iletişim mecralarını kullanmaya başladılar. Fakat platformların sayısının artması ve aynı zamanda kullanıcıların da çoğalmasıyla birlikte ortaya çıkan bilgi yığınını incelemek ve ihtiyaç duyulanı çekip çıkarabilmek başlıca problemlerden bir tanesi olmaya başladı. Bugün, tüm sosyal medyayı analiz etmek ve gerekli işe yarar verileri toplamak suretiyle hizmet veren pek çok kuruluş bulunmaktadır. Çoğunluğu profesyonel amaçlarla büyük kurumlara hizmet etmekle birlikte, aynı zamanda ücretsiz olan bireysel kullanıcılara da hizmet veren platformlar da bulunmaktadır.

Sosyal medyanın gelişiminin ve sanal dünyada oluşan bu bilgi yığınının en çok görüldüğü alan ise sağlıktır. İster kullanıcıların isterse hastane ya da ilaç şirketlerinin kurmuş olduğu, belli hedef kitlelere odaklanmış büyük platformlar şu an hizmet vermektedir. Bu platformların pek çoğu ise, paylaşımı yapılan bilginin hassaslığından dolayı mutlaka bir filtreleme sürecinden de geçmektedir. Takdir edersiniz ki, hastalığının etkilerini yeni yeni hissetmeye başlamış olan bir hastanın internette edindiği yanlış bilgi büyük felaketlerle sonuçlanabilmektedir. Bu sebeple, sağlık alanındaki sosyal medya kullanımı büyük potansiyellere sahip olmakla birlikte aynı zamanda belli düzenlemeleri ya da kontrol mekanizmaları olmazsa büyük risklere de sahip olabilmektedir.

Sağlık alanında, sosyal medyayı tarayarak 20 farklı dil üzerinden belli bir alan ile ilgili kaynakları ayrıştırarak kullanıcıya sunan Webicina ilk akla gelen başarılı çalışmalardan bir tanesi. Blogları, Facebook ve Twitter üzerinde yapılan kaliteli içeriğe sahip paylaşımları, YouTube videolarını ve doğrulanmış sağlık bilgisi paylaşımı yapan internet kaynaklarını kullanıcılarına sunabilen Webicina BertalanMesko MD. Tarafından kurulmuştur. Kronik rahatsızlığa sahip hastaların ya da güncel bilgileri sürekli olarak takip etmek isteyen sağlık uzmanlarının faydalanabileceği bir kaynak Webicina.

Biz de bu yazımızda, özellikle Webicina tarafından sunulan verileri toparlayarak dermatoloji alanının sosyal medyadaki varlığıyla ilgili bir derleme hazırladık.

İlk olarak dermatoloji hakkında sosyal medya ve internet aracılığıyla güncel bilgi edinebileceğiniz kanallardan bir kaçını aşağıda bulabilirsiniz:

1-      MedwireNews

MedwireNews çevrimiçi bağımsız bir medikal haber servisi sunan bir kanaldır. Sağlık hizmetleri profesyonellerine ve tüketicilerine en güncel medikal haberleri sunan kanal, tüm dünyadan topladığı gelişmelerle değerli bir kaynak. Dünya genelindeki gelişme ve haberleri tarayarak kullanıcılarına en doğru ve kaliteli içeriği sunabilmek MedwireNews’ın en önemli özelliği. Her hafta Cuma günü tüm içerikler güncellenmektedir.

2-      MedScape

Medscape doktorlara, alanında uzman sağlık profesyonellerine hizmet veren, web dünyasındaki en güçlü ve güvenilir kaynakları sunan bir araçtır. Bir seferliğe mahsus olarak kolay bir üyelik sistemi ile çalışan Medscape, kullanıcının profiline göre en önemli gördüğü haberleri yayınlayabilmektedir.

3-      Access Dermatology

AccesDermatology multimedya özellikleri ile donatılmış ve dermatoloji alanında uzmanlara yönelik içerik sağlayan bir web sitedir.

Belli bir konu hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, özellikle internet ortamında kontrol etmeniz gereken kaynakların başında blog sayfaları gelmektedir. Oluşturulan içeriklerin çoğunlukla kronolojik bir sıralamayla arşivlendiği blog sayfaları, çoğu zaman en ayrıntılı anlatım ve bilgilendirmeleri bulabileceğiniz kaynakların başında gelir.

Sağlıkta Dermatoloji hakkındaki en kaliteli içerikleri sağlayan blog sayfalarından birkaç örnek:

1-      About.com: Dermatology

Tedavi şekilleri, nadir görülen durumlar ve cilt bakımı gibi pek çok farklı içerik başlığı altında kategorilenmiş bilgi sunumu yapan About.com: Dermatology sayfası dikkate değer bir blog sayfasıdır.

2-      Dermoscopy

Dermoskopi uzmanı Eric EHRSAM tarafından kaleme alınan “Dermoscopy” bloğu, konusunda güncel bilgileri sunmaktadır.

3-      FutureDerm

Halen Pittsburgh Üniversitesi öğrencisi olan NickiZevola tarafından kaleme alınan FutureDerm, bir öğrenci olarak NickiZevola’nın yenilikçi bir bakış açısıyla içerik ürettiği ve çoğu zaman estetik ile ilgili gelişmelerin de yayınlandığı bir blog sayfasıdır.

Podcast yayınları: Türkiye’deki pek çok kullanıcının ismini duyduğu fakat bana göre kullanım oranının hala çok yüksek olmadığı Podcast’ler ise aslında oldukça değerli ve pratik kullanımlı bir kaynak türüdür. Çoğunlukla dizi halindeki dijital medya ürünlerinin (radyo programları, videolar) internet üzerinden –genellikle feed (besleme) yoluyla- bilgisayar ve taşınabilir cihazlara indirilebilecek şekilde yayınlanmasına Podcast denmektedir. 2000’li yıllarda “iPod” sözcüğündeki “pod” (küçük kapsül) ve “broadcast” sözcüklerinden oluşturulmuştur. Aşağıda dermatoloji ve cilt problemleri ile ilgili bilgilerin bulunduğu podcast yayınlarını bulabilirsiniz.

1-      MUSC Health

South Carolina Tıp Fakültesi tarafından hazırlanan bu yayında, genel dermatoloji ve cilt problemleri tartışılmaktadır. Sedef hastalığından cilt kanserine kadar pek çok konuyu içinde barındıran bu yayın oldukça yararlı.

2-      Skinpod

Journal of InvestigativeDermatology tarafından hazırlanan bu podcast yayını en son ve güncel klinik araştırmaları içinde barındırmaktadır.

 

3-      DermoscopyPodcast

Uluslararası Dermoskopi Topluluğu (IDS) tarafından hazırlanan bu yayın, cilt kanserinin erken teşhisi konusunda yapılan pek çok araştırmayı kullanıcılara sunmaktadır.

Dermatoloji alanında gelişmeleri inceleyen, tartışan ve yayınlayan gruplar ve diğer topluluklar:

1-      Dermatologychannel

Alanında uzman doktorlar tarafından içeriği hazırlanan, healthcommunities.com web sitesinde dermatoloji başlığı altında pek çok konuda güncel bilgi sunan bu kanal RemedyHealth Media tarafından kurulmuştur.

2-      MEDPEDIA

Medpedia dermatoloji topluluğu hem profesyonel olan sağlık uzmanlarına hem de profesyonel olmasa da dermatolojiyle alakalı olan konu başlıklarına ilgi duyan kişiler için hazırlanmıştır. Akne, cilt kanseri türleri ve diğer pek çok hastalıklarla ilgili konu başlıklarını içinde barındırmaktadır.

Sırada ise önemli sosyal medya kanallarından bir tanesi olan Twitter var. Günümüzde sağlık uzmanlarının belli konular tartşmak, gelişmeleri takipçileriyle paylaşmak amacıyla Twitter’ı kullanmalarında oldukça fazla sebep bulunmaktadır. Twitter’ın bu konudaki avantajları hakkında bilgi edinmek isterseniz bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Twitter’da Dermatoloji

Yazımızın bu kısmında, dermatoloji alanındaki güncellemeleri ve gelişmeleri paylaşan ve tartışan bazı hesaplar bulunmaktadır.

Dermatoloji ile ilgili Twitter’da en çok tweet atan sağlık profesyonelleri ise;

Konu sağlık olunca, bilgi paylaşımı amacıyla kullanılan kanalların başında ayrıca YouTube gelmektedir. Video içeriklerin, internet kullanıcıları üzerinde ne kadar etkili olduğu bilinen bir gerçektir.

Dermatoloji YouTube Kanalları

The American Academy of Dermatology:

The American Academy of Dermatology’nin diğer tüm kurumlar içinde en geniş, en fazla etki edebilme gücüne sahip kurum olduğu tahmin edilmektedir. 16.000’in üzerinde bulunan üye sayısı ise bu görüşü kuvvetlendirmektedir.

 

DermTV.com:

İnternetin günlük cilt bakımı ve konularını işleyen en bilindik YouTube kanallarından bir tanesidir.

Canadian Dermatology Association:

Comments

Submit a Comment