Kanserle Dans Derneği’nden, Bugün 1 Saat Yarın 1 Hayat!
Kaynaklı ve araştırmaya dayalı bilgi, pozitif enerji, birebir ilgi ve gönüllülük esasına dayalı olarak faaliyetlerini yürüten Kanserle Dans Derneği, Mayıs 2013’ten bu yana hasta ve yakınlarına psikolojik ve sosyal destek ve bilgilendirme sağlıyor. Amaçları kanserin erken tanı ve taraması konusunda farkındalık yaratmak ve geleceğin kanser tedavisini hasta odaklı hale getirmek olan dernek, kansere karşı verdikleri savaşa ara vermeden devam ediyorlar.
Kanserle Dans, kısa bir süre içinde çok ilgi görmeyi başararak pek çok hasta içi değerli bir kaynaktan ziyade, hastaların birbirine destek olduğu büyük bir aile haline geldi. Sosyal medyada 2012 yılından itibaren faaliyette olan ve 2013 yılında İstanbul’da Kanserle Dans Derneği ve New York’ta ise Dance With Cancer isimleri altında dernekleşti. Kanserle Dans ile ilgili yazdığım daha önceki yazılarda da söylediğim gibi, kurucular Esra ve Ebru, yıllar önce Notre Dame de Sion’da okurken tanışmış ve sonrasında hiç ayrılmamış iki can dostu. Yaşlarını açıklamıyorlar ama enerjileri 20’lik :)
Kanserle Dans’ın en yeni projesi ise, “Bugün 1 Saat, Yarın 1 Hayat” adında. Meme ve kalın bağırsak kanserlerinin erken tanı ve taraması konusunda, görerek, dokunarak öğrenme hakkında toplumu bilinçlendirme ve farkındalık yaratma konusunda yapılacak olan etkinlik, Kanserle Dans Derneği, Rotary Klüpleri işbirliği ve Roche Desteği ile Bodrum’dan başlayıp, Denizli’de sonlandırılmak üzere, 8 farklı şehirde ve 11 ayrı bölgede gerçekleştirilecek.
Yapılacak etkinlik kapsamında, Türkiye’de ilk kez üç metre yüksekliğinde ve on metre uzunluğunda dev bir şişme kolon maketi kullanılacak. Sindirim sisteminin en önemli parçalarından biri olan kalın bağırsağın(kolon) sağlığını ve hastalıklarını, gezici dev şişme maket içerisinde yapılacak bir gezinti ile dokunarak ve görerek öğrenmek mümkün olacak.
Aynı şekilde, kadınların bedenlerine dokunmaları, tanımaları ve kendi kendilerine meme muayenesini öğrenebilmelerini kolaylaştırabilmek için, çeşitli meme modelleri kullanılarak, yine Türkiye’de ilk kez olmak üzere meme yüzeyindeki anormalliklerin “Limon Modelleri” ile anlatılması sağlanacak.
Bu etkinlikler, alışveriş merkezleri gibi halkın yoğun olduğu bölgelerde yer alıp, sergilenecekler.
Etkinlikler sırasında ise, Rotary Kulüp üyeleri, proje doktorları ve Kanserle Dans gönüllüleri, görseller, broşürler ve detaylı kitapçıklarla erken teşhis ve taramanın önemini anlatarak bu sayede eğitim materyallerinin çok sayıda eve girmesini sağlayacaklar.
Submit a Comment