Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

MHRA ve Novartis Birlikte Uygulama Geliştirecek

MHRA ve Novartis Birlikte Uygulama Geliştirecek
Ceren Gülpınar

İlaç endüstrisi ve düzenleyiciler bir araya gelerek, ilaçların yan etkilerini toplamak ve tespit edilen yan etkilerin paylaşımlarını kolaylaştırmak için telefon uygulaması geliştirmeye karar verdiler.

Sosyal medya kullanımını ve mobil uygulamaları sermayeye dönüştürmesi hedeflenen ve web-RADR olarak da bilinen proje dahilinde oluşturulacak uygulama, olumsuz ilaç reaksiyonlarıyla ilgili bilgilerin toplanmasını ve paylaşılmasını kolaylaştıracak. Projenin öncü firması: Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA). Proje için çalışmalarda bulunacak diğer firmalar ise: EMA, HALMED ve Lareb. Bilişim uzmanları, hasta grupları, akademisyenler ve yedi European Federation of Pharmaceutical Industires and Associations (EFPIA) firması ise Novartis liderliğinde projede yer alacak.

MHRA Risk Yönetimi Grup Müdürü Mick Foy, ilaçların yan etkileriyle ilgili sağlık uzmanları ve hastaların açıklayamadıklarını tartışırken dikkat edilmesi gereken iki önemli konunun olduğunu dile getirdi: Kullanıcıya samimi bir form sunmak ve kullanıcılardan olumlu geri dönüş almak.

Kullanıcılar, geliştirilecek bu uygulama ile cihaz üzerinden kolayca forma ulaşabilecek ve ilaç içeriğinde kullanılmasına izin verilen maddeleri öğrenebilecekler. Uygulama bu anlamda kullanıcılara yüksek kalitede bir hizmet sunmayı hedefliyor.

Henüz başlangıç seviyesinde olan proje, altı farklı iş bölümü içermektedir:

  1. Gizlilik Yönetimi – EMA
  2. Sosyal Medya Teknik Platform – Epidemico
  3. Sosyal Medya Analizleri – Uppsala Monitoring Centre
  4. Mobil Uygulama Teknik Platform – Epidemico
  5. Kullanıcı Bazlı Mobil Uygulama Değerlendirmeleri – University of Groningen ve
  6. Bilimsel Etki Değerlendirmeleri – University of Liverpool liderliğinde yürütülecek.

Teknoloji Değişimi

Projenin hayata geçmesi için hazırlık süresi üç yıl olarak belirlendi. Foy’a konuyla ilgili teknolojinin bu süre zarfında nasıl şekilleneceği sorusuna gelen yanıt ise şöyle:

“web-RADR’ın güncelliğini sürdürebilmesi için zamanla değişen teknolojiyi takip etmek projenin önemli konularından biri. Örneğin, sosyal medya genellikle Facebook ve Twitter‘a odaklanmış durumda, ancak proje çalışmaları esnasında şüphesiz, yeni sosyal medya siteleri de ortaya çıkacaktır.”

Son zamanlarda, sosyal medya platformları ve akıllı telefon teknolojisi kullanımları ilaç firmaları tarafından oldukça hızlı bir şekilde arttı ve sosyal medya, klinik deney araştırmaları ve firmalarla birlikte gerçekleştirilen araştırmalar için oldukça önemli bir kaynak haline geldi. Örneğin Pfizer sanal denemeler için bu platformlardan yararlanmaktadır.

 

 

 

 

 

Submit a Comment