Motivolog: Bu Yoldan Daha Önce Geçenlerin Dilinden Hastalığınızı Öğrenin
Şimdiye kadar, hastaların internet aracılığıyla nasıl sağlık bilgisi edindiklerinden, dünyada hangi hasta platformları olduğundan ve bu konunun mobil cihazlar ve sosyal medya ile nasıl daha da geliştiğinden oldukça fazla söz ettik.
Kısaca tekrardan söz etmek gerekirse, internet ve özellikle sosyal medyanın gelişimi ile, hastalar hastalıkları ile ilgili çok daha detaylı bilgiye ulaşabilir hale geldi. Bir hastalıkla ilgili bilgi alabilmek, insanın hayatını nasıl etkilediğini bilebilmek bu araçlar ile çok daha mümkün olmaya başladı. Kanser, diyabet, tansiyon ya da nadir rastlanan hastalıklar, hangisi olursa olsun bir sağlık uzmanının, bu hastalıkların tüm etkilerini her hastaya anlatabilmesi aslında oldukça zor bir iş. Bu sebeple dünyada hastaların bir araya gelerek, tecrübelerini paylaştıkları, bilgi alışverişi yaptıkları platformlar oldukça yaygın hale gelmeye başladı.
Teknolojinin ilerlemesi, önce internetin her eve girmesi ardından gelişen mobil teknoloji ve akıllı cihazlar sayesinde internete ve çevrim içi topluluklara her yerden ulaşabilmemiz bu süreci oldukça hızlandırdı.
Tüm dünyada e-hasta kavramı oldukça benimsenir ve gelişirken ne yazık ki ülkemizde durum tam olarak aynı hızda ilerlememektedir. İnternetten bir hastalık ile ilgili bilgi arayışına girerseniz dahi, çoğu zaman bulabileceğiniz tek bilgi, birbirinden kopyalanmış aynı yazılar olacaktır. Yalnızca hastalıkların tanımları, yan etkileri, tedavi yöntemleri ile ilgili olan bilgiler dahi bu şekilde olunca, çok daha detaylı ve özgün bilgi arayışı hastaların çoğunu hayal kırıklığına uğratabilmektedir.
4 yıl önce Ülseratif Kolit teşhisi konulan Gökhan Sezginer de, rahatsızlığı ve hastalığı ile ilgili daha detaylı bilgi alabilmek ve diğer hastalarla iletişim geçebilmek için internete başvurduğunda aynı kırıklığını yaşamıştır. Bu sebeple Türkiye’de belli rahatsızlıklara sahip olan hastaların bir araya gelerek tecrübelerini paylaşabilmeleri ve aynı zamanda birbirlerine destek olabilmeleri için bir web sitesi kurmuştur: motivolog İlk başta yakalandığı rahatsızlıkla ilgili bir blog açan ve bu blog sayesinde pek çok kişiye ulaşarak bilgi alışverişini sağlayan Sezginer, daha sonrasında kurduğu motivolog ile bu tecrübeyi diğer hastalarla da paylaşmak istemiştir.
Bu gibi girişimlerin ülkemizde daha da yaygınlaşması oldukça önemlidir. Rahatsızlıkları hakkında kişilerin, türkçe içerik bulabilmeleri, kendi hikayelerini paylaşabilmeleri ve bilgi alabilmeleri internet ve sosyal medyanın sağlığımız için bize sunabileceği en yararlı hizmetlerden biridir. Gökhan Sezginer tarafından kurulan motivolog ve diğer blog siteleri bu gelişmelerin bir başlangıcı niteliğinde olmuştur ve büyümeye devam etmektedir.
http://youtu.be/C0Ie22jRvH8?t=1s
Türkiye’de internet ve sosyal medya aracılığıyla, sağlık bilgisine ulaşmanın kolaylığıyla ilgili siz ne düşünüyorsunuz?
Submit a Comment