Olumsuz Tweet Kalp Krizi Riskini Arttırıyor
Günümüzde milyarlarca insanı birbirine bağlayan ve kişilerin düşüncelerini özgürce ifade ettiği sosyal medya ağlarından Twitter, bildiğiniz gibi sağlık sektöründe de oldukça yaygın kullanılmakta ve sayesinde birey ve topluluklar hakkında daha fazla bilgiler elde edilmektedir. Bu bağlamda Twitter’da paylaşılan olumlu veya olumsuz düşünce ve gönderiler, kişilerin sağlık durumları hakkında bizlere bilgi vermeye de başlamıştır.
Pensilvanya ve Melbourne Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalara göre kişi veya topluluklar tarafından atılan olumsuz tweet’ler kalp krizi riskini arttırmaktadır. Twitter’da sinirli, gergin ve mutsuz gönderiler paylaşan kişilerin atmayanlara göre kalp krizi geçirme ihtimalinin daha fazla olduğu gözlenmiştir.
Araştırmalar, 2009-2010 yılları arasında Amerika’da atılan binlerce tweet analiz edilerek yapılmış ve içerisinde “nefret”, “harika”, “mutluluk” gibi kelimeler incelenerek, sürekli negatif duygu ve düşünceler içeren tweet’ler atan kişi ve topluluklarda davranış bozukluğu ve depresyon gibi rahatsızlıkların ortaya çıktığını ve bu rahatsızlıkların da kalp krizi riskini tetiklediğini göstermiştir.
Sonuç olarak sigara ve alkol kullanımı, stres ve düşük gelir düzeyi gibi etkenlerin kalp krizi riskini önemli ölçüde arttırmasının yanında, olumsuz tweet’lerin de kişilerin sağlığını ve kalp krizi riskini dolaylı olarak etkileyebileceği yapılan araştırmalarda belirtilmektedir.
Submit a Comment