Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Oxford Üniversitesi Sanal Gerçeklik ile Paranoya Tedavisi Yapıyor

Oxford Üniversitesi Sanal Gerçeklik ile Paranoya Tedavisi Yapıyor
Kubilay Han Uluerim

Oxford Üniversitesinden bir grup araştırmacı, paranoya rahatsızlığı bulunan hastaları tedavi etmek için sanal gerçeklik cihazları kullandığını duyurdu.

Açıklanana göre U.K. Medical Research Council tarafından fonlanan araştırmaya 30 hasta katılmış. Sanal gerçeklik gözlüğü kullanan hastalar, normalde stres altında kaldıkları ortamlarla ilgili simülasyona sokulmuşlar. Örneğin hastalar etrafları insanlarla çevrili olarak bir asansöre binmişler. Sonra hastaların korkularıyla yüzleşmesi için sahneye daha fazla karakter eklenmiş.

Hastaların yaklaşık %20’si tedaviye olumlu sonuç vererek ağır paranoya etkilerini azaltmışlar. Bu oran daha sonra hastalara yapılan telkinle %50’ye kadar yükselmiş.

“Paranoya sıklıkla toplumdan soyutlanmaya, mutsuzluğa ve derin sıkıntılara yol açıyor. Fakat, bu çalışmada hastalardan aldığımız son derece olumlu sonuçlar bize tedavi alanında yeni bir yol gösterdi.” diyor Oxford Üniversitesi Psikiyatri Departmanından Prof. Freeman.

Anksiyete ve fobi tedavilerinde uzman olan www.askdrdavid.co.uk sitesinin kurucusu psikiyatrist Dr. David Lewis de sanal gerçeklik teknolojilerinin korkuların yenilmesi için kullanılabileceğini söylüyor.

Yapılan deneyle ilgili videoyu Oxford Üniversitesi Psikiyatri Departmanı resmi YouTube kanalından izleyebilirsiniz. 

 

Submit a Comment