Pankreas Kanserini Görüntülemek İçin “Selfie” Kullanan Uygulama Geliştirildi
Araştırmacılar akıllı telefon ve 3D baskı teknolojilerini kullanarak, selfie’den pankreas kanseri teşhisi yapabilen bir görüntüleme cihazı ve entegre olarak çalışan bir telefon uygulaması geliştirdiler.
Pankreas kanseri, en düşük hayatta kalma oranların sahip kanserlerden bir tanesi. Pankreas kanserine sahip olan hastaların sadece % 1’inin ilk teşhisinden itibaren 10 yıl hayatta kalması bekleniyor. Belirtilerin kanser yayılıncaya kadar seyrek görülmesi de hastalığın erken evrelerde teşhis edilmesini zorlaştırıyor.
Gözlerde ve ciltte oluşan sarılık, kandaki artmış bilirubin düzeyinden kaynaklanır. Sarılık pankreas kanserinin erken belirtilerinden biri olsa da, sadece şiddetli evrelerde çıplak gözle görülebilir.
Bu sarılığı erken evrede teşhis edebilmek için Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, BiliScreen isimli bir uygulama geliştirdiler. BiliScreen, selfie çeken bir kişinin gözlerindeki sarılık seviyesini belirliyor. Burada, göz renginin dışarıdan gelen ışıktan etkilenmemesi için 3D baskıyla üretilen bir kutu ya da renkli çerçevelere sahip bir gözlük kullanılıyor. Bu fotoğraf daha sonra bilgisayarlı görme ve makine öğrenimi kullanılarak sarılığın değerlendirmesinin yapılması için test ediliyor.
%89,7’lik Tahmin Başarısı
Bir selfie çekildiğinde, uygulama gözün beyaz kısımlarını izole ediyor ve buradaki renklenmeyi ölçüyor. Makine öğrenimi algoritmaları, yansıyan ve emilen dalga boylarına bakarak gözün bilirubin seviyelerini değerlendiriyor.
Çalışmanın sonuçları, akıllı telefon uygulamasıyla birlikte kullanılan 3D baskılı kutunun doğru seviyelerde bilirubini belirlemek için oldukça iyi bir seçenek olduğunu gösterdi. Uygulama, ilgili vakaların % 89,7’sini doğru bir şekilde tespit edebilmeyi başardı.
Kaynak: Med-Tech News
Submit a Comment