Philips’ten Uyku Apnesi Hastalarına Dijital Destek
Uyku apnesi hastalarına uyurken CPAP solunum cihazlarını kullanmalarını söylemek, sigara tiryakilerine sigara içmeyi bırakmayı söylemekle aynı şey. Zira, bu eylem sağlık için faydalı olsa da insanların değişmesi kolay değil.
Solunum rahatsızlığı çeken hastaların söylediğine göre, uyurken maske yardımıyla nefes almayı sağlayan CPAP cihazları çok gürültülü, rahatsız ve klostrofobiye neden oluyorlar. Bu sorunu çözmek için çalışan sağlık hizmeti veren kurumlar, eğitimi, çeşitli mobil uygulamaları ve sağlık koçluğu gibi pek çok farklı şeyi denese de başarısız oldular.
Royal Philips’in CPAP cihazları üreten kolu Philips Respironics, hastaların tedaviye bağlılığını artırmak için bir deney yapmış. Deney boyunca sürekli CPAP cihazlarının kullanımını teşvik eden ve kişileri mobil uygulamalar ile bilgilendiren Philips, iki deney grubu arasındaki farkı tespit etmek için bir analiz yapmış. Firmanın proje ile ilgili hazırladığı açıklamaya baktığımızda, bu denemelerin ne kadar etkili olduğunu görebiliyoruz.
Açıklamada görüldüğü üzere, Philips 4383 CPAP cihazına bağlı Patient Adherence Management Service (PAMS) kullanan hastanın ve PAMS’e katılmayan 54,455 yeni hastanın verileri oldukça ilginç bilgiler veriyor. Buna göre, analiz sonunda PAMS katılımcılarının %79.5’i, 90 gün içinde Medicare tarafından belirlenen CPAP kullanım bağlılığına erişmiş. Kontrol grubu ise %63 bağlılık göstermiş.
“Cihazlarımızın ne kadar başarılı olduğunun ölçütü kullanıcının cihaza ne kadar inandığıyla ve güvendiğiyle belirlenir. Bu terapi birçok insan için hayat kurtarıyor. Eğer kullanırlarsa tabii.” diyor Philips psikologlarından Mark Aloia.
Submit a Comment