Sağlık Bilgisinde Google Yeteri Kadar Güvenilir mi?
Pew Internet and American Life tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, internette sağlık bilgisi araştırması yapacak olan her 10 kişiden 8’i ilk önce Google’ı kullanmaktadır. Bu veri aslında hiçbirimiz için çok da şaşırtıcı bir sonuç değil. Hepimiz internette bilgi araması yaparken ilk önce büyük arama motorlarına başvuruyoruz ve Google bu arama motorlarının içinde en popüler olanı. Google’ın internet kullanıcılarına sunduğu hizmetin kalitesi tartışılmaz ama konu sağlık bilgisi olduğunda işler biraz değişiyor. İnternet kullanıcıları sağlık bilgisi edinmek için Google’ı kullandıklarında, elde ettikleri bilgi ya da yönlendirildikleri nokta çoğu zaman yanlış ya da eksik olabiliyor. California’da, Santa Clara’da yapılan Health 2.0 etkinliğinde konuşulan konulardan bir tanesi de tam olarak bu durumdu; çevrimiçi hastaları doğru sağlık bilgisi kaynağına yönlendirebilmek.
Medivizor’un CEO’su ve kurucusu olan Tal Givoly: “Artık insanlar hasta oldukları zaman ilk olarak internetin başına geçmektedirler. Bunu yaptıklarında ise genellikle çok yoğun bir bilgi selinin altında kalıyorlar ve yanlış yönlendirilebiliyorlar.” dedi.
Medivizor, bu konuda kendi ismini gerçekten ön sıralara taşıyabilmiş bir isim. İnternetin bünyesinde pek çok bilgiyi barındırdığı doğru. Peki, bu bilgiye ulaşmak ya da doğru ve güvenilir olanını bulmak göründüğü kadar kolay mı? Tabii ki değil. Düşünün ki; Google gibi büyük arama motorları olmasa, bu devasa bilgi havuzu içinde aradığımız bilgiye ulaşabilmek oldukça zor olabilir. İnterneti ve bize sunduğu bilgileri değerli ve kullanılabilir kılan en önemli araçlardan bir tanesi de bu yüzden arama motorlarıdır. Sağlık bilgisi edinme konusunda da durum hiç farklı değil.
Google her ne kadar bilinen en iyi arama motorlarından biri kabul edilse de bazen istenilen bilgiyi tam olarak veremeyebilmektedir. Özellikle sağlık konusunda karşımıza çıkan aramalar yeterince güvenilir olmayabiliyor. İşte tüm bu ihtiyaçlar ve hastaların artık interneti ne kadar bilinçli kullandıkları göz önünde bulundurularak, sağlık bilgisine yönelik yeni arama motorları gerekmektedir: Medivizor gibi.
Medivizor sağlık bilgisi arama motorunu etkin kullanabilmek için, hastaların önce ne hakkında bilgi aradıklarını ve sisteme giriş yaparak kendi durumlarını arama motoruna girmeleri gerekmektedir. Bu sayede Medivizor, konuyla tam alakalı, güvenilir bilgileri hastaya sunabilmektedir. Arama motoru Medivizor, sunduğu bilgileri hastanın kendi kendine kullanmasından ziyade, edindiği bu bilgileri doktoruyla paylaşarak daha iyi bir karar verme sürecinin oluşması amacıyla sunmaktadır.
Hastaları doğru sağlık bilgisi ile buluşturmayı amaçlayan tek kuruluş tabii ki Medivizor değil.
Doktorlar ve Hastalar Arasında Hizmet Veren Sosyal Ağlar
Practice Fusion, ilk bakışta bir sosyal ağ gibi gözükmese de oldukça kullanışlı bir hizmet vermekte. Platform, doktorlara bulut bilişim tabanlı elektronik sağlık kayıt sistemi sunuyor. Tabii ki platformun yeterince güven vermemesi ihtimali yüzünden, şirketin CEO’su Ryan Howard ilk başta, doktorların böyle bir sisteme kayıt olmayacaklarını düşünmekteydi. Practice Fusion doktorların kalbini kazanabilmek için pek çok araç sunabiliyor. En önemlisi, doktorların meslektaşları arasında kolayca dosya aktarımı yapmalarını sağlamasıdır. Böylece başka bir meslektaşına danışmak isteyen doktorlar, farklı bir görüş alabilmek amacıyla hastayla ilgili belli dosyayı yine başka bir doktora gönderebiliyorlar. Bu sayede neredeyse 150.000’den fazla sağlık profesyoneli üyesi olan Practice Fusion, aynı zamanda 60 milyon hastaya da hitap edebilmekte. 2005 yılında kurulan ve şimdiden değeri 64 milyon doları bulan bu platformun asıl sattığı hizmet ise “intra-network” denilen hızlı veri transferi sağlayan sistemdir. Bu hizmetin ücretsiz oluşu ise doktorların gönlünü çalan en önemli özellik.
Practice Fusion’ın ayrıca yeni sunduğu bir hizmet ise hastaların, platforma dahil olarak doktorların gönderilerini inceleyebilmeleri ve doktorların oluşturduğu takvimleri inceleyerek randevu alabilmeleridir. Bir çeşit sağlık alanının TripAdvisor’ı şeklinde çalışan uygulama sayesinde hastalar randevu alacakları doktoru inceleyebiliyor ve hakkındaki yorumları okuyabiliyor.
ZocDoc isimli New York tabanlı farklı bir web site ise, hastalara neredeyse Practice Fusion ile aynı hizmeti sunmaktadır. Bu hizmet, hastalara ücretsiz olurken doktorların kendi profillerini açabilmeleri için ayda 300 dolar ödemeleri gerekiyor.
Yeni kurulan ağlardan biri olan ve şimdiden 1 milyonun üzerinde doktor üyesi bulunan HealthTap ise, hastaların belli konularla ilgili sorduğu soruların, doktorlar tarafından anında cevaplanması hizmetini sunuyor. Hatta web sitesinde, ana sayfa üzerinde anlık olarak cevaplanan soruların sayısını gösteren bir sayaç dahi bulunmakta. Bu soru ve cevap sistemi hem hastaların aradığı bilgiyi en doğru ağızdan bulmalarını, hem de doktorların soru cevaplayarak popülerliğini ve güvenilirliğini artırmalarını sağlamaktadırlar. Aynı PatientsLikeMe gibi HealthTap platformu da altın değerinde bilgi kaynakları oluşturmaktadır.
Google, kendi algoritmasına göre eğer bir web sitesi, içeriğinde tıklama oranı yüksek olan başka bir web sitesine link veriyorsa, o sayfayı önemli olarak işaretliyor. Ender hastalıklar tanımları ise internette oldukça yüksek bir popülariteye sahip. Dolayısıyla Google aramalarında çok farklı kaynaklardan konuyla alakası olmayan sonuçlar çıkmakta.
Bu eksikliği fark eden Danimarka Teknik Üniversitesi’nden Radu Dragusin ve birkaç arkadaşı, ortaya Google’dan farklı bir alternatif ortaya çıkardılar. Bu girişimciler, özellikle nadir hastalıkların tespitinde kullanabilecek özel bir arama motoru geliştirdiler; FindZebra. İsmi aslında sağlık alanında ender hastalıklar için kullanılan bir deyime gönderme yapıyor. FindZebra ile Google arama sonuçları arasında bir karşılaştırma yapıldığı zaman, sonuç kesinlikle FindZebra lehine çıkıyor. Verilen sonuçlar çok daha güvenilir, konuyla alakalı ve sürece yardımcı olabilecek cinsten çıkıyor.
Submit a Comment