Sağlık Pazarlamacılarının #IceBucketChallenge’dan Öğrenmeleri Gereken 5 Nokta
Geçtiğimiz günlerde, ALS Association için başlatılan kampanyadan elde edilen gelir 100 milyon dolara ulaştı. Medtronic CEO’su Omar Ishrak, Aetna CEO’su Mark Bertolini ve Cleveland Clinic CEO’su Toby Cosgrove kameralar önünde sırılsıklam oldular. Kampanya ise şimdi oldukça güçlü bir kuvvet haline geldi.
Buz kovası mücadelesinin duraksadığı anlarda, kampanyanın sosyal medyaya yansıması oldukça başarılı oldu ve farkındalık yaratmak için oluşturulan kampanya beraberinde bağışları ve nadir görülen hastalıkla ilgili bilinçlenmeyi de beraberinde getirdi. Böylece, diğer sağlık kuruluşlarına ve hayır kurumlarına da sosyal medyanın para toplamada ve farkındalık oluşturma alanında ne kadar etkili olduğunu görmeleri için fırsat doğdu.
İşte kampanyanın analiz edilmesiyle elde edilen, okumaya değer 5 önemli veri:
Sosyal Olun:
Forbes‘a katkıda bulunan Rick Smith, kampanyanın izleyici kitlesi önündeki başarısına dikkatleri çekiyor. Rick bu durumu, insanların kendi istekleriyle gözlemcilerin önlerinde yaptıkları bağışın, sosyal medyanın hayırsever kuruluşlar için çok önemli bir fırsat olabileceğini dile getirerek açıkladı.
Kişiselleştirin ve Odaklanın:
New York Magazine‘den Annie Lowrey, kampanyanın basit bir hikaye ve ALS’den acı çeken iki hasta tarafından kullanılan hashtag yardımıyla başladığını söyledi. 100 dolar bağışlamanın ya da başından aşağıya bir kova buzlu su dökmenin, herkesin anlayabileceği ve yapabileceği bir hareket olduğunu da ekledi.
Eğlenceli Olun:
Forbes’tan Jon Forenbury, intiharı önlemek için Doubtfire Face (Kadın dadı olarak giyinen bir adamı canlandıran ve yüzünü traş kremi veya kremaya daldıran Robin Williams karakteri gibi “Hello” sesi çıkartmak) gibi farkındalık oluşturabilecek kampanyaları çoğaltmak için, çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.
Hiçbir Neden Çok Küçük Değildir:
National Organizastion for Rare Disorders Başkan Yardımcısı Mary Dunkle‘ın söylediklerine göre, internet belirli bir seviyeye kadar oyun alanını genişletebilmektedir ve nadir görülen hastalıklara sahip kişilere kamuoyu desteği oluşturmak için fırsatlar sağlamaktadır.
Peki IceBucketChallange Uzun Dönem Stratejisi Miydi?
Meydan okumanın, farkındalık oluşturmak adına kısa dönem için hazırlanan bir başarı planı olduğu inkar edilemez. Ancak, katılım ve amyotrofik skleroz araştırmalarına yönelik fon desteği üzerinde, uzun vadeli etkilere sahip olabilmesi merak konusudur. Sosyal Medya Halkla İlişkiler ve Satış Danışmanı Jason Berek-Lewis‘e, sağlık girişimleriyle ilgili yönlendirilen sorulardan alınan yanıtlara göre; Facebook‘a yazılanları beğenmek, Snapchat‘ten veya Instagram‘dan görüntü paylaşmak belirli bir neden için toplanmanın en iyi yollarından biridir. Lewis, organizatörlerin ve kampanya sorumlularının zorlu koşullarda yaşayan hastalara yönelik erken sağlık müdahaleleri sunmaları için, daha fazla fon toplamaları ve araştırmalara katılmaları gerektiğini söyledi. Bu sebeple de, kampanya katılımcılarının yüksek çözünürlükte görüntüler kullanarak buz kovasıyla meydan okumalarını önerdi.
Submit a Comment