Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Sanal Gerçekliğin Sağlık Alanına Getirdiği 5 Yeni Deneyim

Sanal Gerçekliğin Sağlık Alanına Getirdiği 5 Yeni Deneyim
Derya Öztürk

Hastane odasında yatarken okyanusta balinalarla yüzme deneyimini yaşayabileceğinizi biliyor muydunuz? Peki ya henüz 20’lerinizdeyken 74 yaşında olmanın nasıl olduğunu hissedebileceğinizi ya da kanepenizde otururken riskli bir ameliyatı takip edebileceğinizi? Bunların hepsi sanal gerçeklik sayesinde artık mümkün.

Giderek hayatımızda daha çok yer almaya başlayan sanal gerçeklik (VR), sağlık alanında da etkisini arttırmaya başladı. Oldukça yeni bir alan olmasına rağmen VR’ın hastalar üzerindeki pozitif etkilerini görebilmek mümkün. İşte bunlardan 5 mükemmel örnek:

1- Neşter sizin elinizdeymiş gibi ameliyat izlemek

Hiç ameliyathanede neler olduğunu merak ettiniz mi? Maskeleriyle, mavi ya da yeşil önlükleriyle doktorlar ve hemşireler içeride neler yapıyorlar?

vr ameliyat

Tıp tarihinde ilk kez 14 Nisan 2016’da Royal London Hastanesi’nde, Operatör Doktor Shafi Ahmed sanal gerçeklik kamerasıyla bir kanser ameliyatı gerçekleştirdi. Dünyanın her yerinden meraklıları Medical Realities sitesinden VR in OR uygulamasını kullanarak ameliyatı canlı olarak izleyebilme imkanına sahip oldu. İnsanlar 360 derece kamerayla bir hastadan kanserli hücre çıkarılma işlemini sanki kendileri gerçekleştiriyormuş gibi deneyimleyebildi.

Artık ameliyata girme imkanı bulamayan tıp öğrencileri, doktorlar tarafından canlı yayınlanan ameliyatları sanal gerçeklik kullanarak takip edebiliyorlar. Bu da tıp eğitimi için oldukça önemli bir kilometre taşı olma özelliği taşıyor.

2- Hastaları rahatlatmak ve ağrıyı azaltmak

Eğer siz de kendinizi bir hastane odasında oradan ayrılacağınız günleri sayarken bulduysanız bu durumun ne kadar can sıkıcı olabileceğini biliyor olmalısınız.Los Angeles’taki Cedars-Sinai Hastanesi’nden Brennan Spiegel ve takım arkadaşları işte tam bu sebeple hastalarını VR dünyasıyla tanıştırdı. Stresin ve ağrının azalmasında etkili olan sanal gerçeklikle hastane yatağındayken dünyanın herhangi bir yerinden muhteşem bir manzarayı seyredebilir, bir sanat eserini inceleyebilir ya da okyanusta balinalarla yüzebilirsiniz.

Washington Üniversitesi’nde geliştirilen SnowWorld isimli sanal gerçeklik oyunu da tedavi esnasında hastaların ağrıyı minimum düzeyde hissetmeleri için kullanılıyor. Ağrılı tedaviler esnasında kullanılan bu yöntem, beynin acı ve ağrı duyularını devre dışı bırakıp sanal gerçeklik ortamına adapte olmasıyla başarılı sonuçlar vermiştir.

3- Çocukları evlerinde gibi hissettirebilmek

Hastane odalarının en çok çocuklar için sıkıcı olduğu bir gerçek. Odalarını, ailelerini, arkadaşlarını özleyen çocuklar için bir akıllı telefon ve VR gözlüğü ile bu durum artık eskisi kadar problem olmayacak-.

visitU

Bir Hollanda markası olan VisitU ile 360 derece kamerayla çocukların evlerinde, okullarında ya da bir doğum günü partisi, futbol karşılaşması gibi olmak istedikleri bir etkinlikte olabilmesini sağlıyor.

4- Genç tıp öğrencilerine yaşlı olmayı deneyimletmek
Yaşlanmanın nasıl bir şey olduğunu merak edenler için bu artık bir soru işareti olarak kalmayacak. Embodied Labs tarafından yaratılan “We Are Alfred” (Biz Alfred’iz) ile genç tıp öğrencilerine yaşlı olmanın nasıl olduğu deneyimletiliyor. 7 dakikalığına 74 yaşındaki hayali dede Alfred olabiliyorlar. Bu yöntemle genç doktorların yaşlı hastalarına karşı daha anlayışlı olabilmeleri amaçlanıyor.

5- Fobilerinizle Yüzleştirmek

Fobisi olan insanların tedavilerini ertelemelerinin en önemli sebeplerinden bir tanesi yüzleştirme tekniğinden korkmaları. Bu nedenle sanal gerçeklik, psikiyatristlerin başyardımcısı haline gelmeye başladı bile. Kapalı alan, yükseklik, böcek gibi fobileri olan hastalar için geliştirilmiş olan bu yöntem sayesinde hastalar herhangi bir tehlikeye maruz kalmadan korkularıyla tekrar tekrar yüzleşme imkanı bulabiliyorlar. 

phobia

Kaynak:

http://medicalfuturist.com/5-ways-medical-vr-is-changing-healthcare/

 

Submit a Comment