Sosyal Medyada Bir Başarı Hikâyesi: Kanserle Dans Derneği ve HER2Pozitif Kampanyası
Çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan kanserle mücadelede, ülkemizde yıllardan beri geleneksel basın ve yayın organları sayesinde bilgilendirilme yapılıyor. Hastaların ve hasta yakınlarının konu hakkında eğitilmesi, kanserle ilgili farkındalık yaratılması ve erken teşhis için yapılan teşvikler hepimizin bildiği gibi sürekli olarak kamu spotları sayesinde göz önünde. Fakat sosyal medya mecralarının çoğaldığı, evlerimize ve ceplerimize girdiği günden beri hepimiz Facebook ve Twitter gibi ağlarda daha sık geziyor, günlük haberlerimizi bu ortamlardan alıyoruz. Bu yüzden sağlıkla ilgili farkındalık ve bilgilendirme kampanyalarının bu ortamlara eninde sonunda gireceği ilk günden beri aşikârdı.
2012 yılından beri sosyal medyada, özellikle Facebook’ta ve Twitter’da etkin olan Kanserle Dans Derneği, yaptığı kampanyalar sayesinde büyük kitlelere ulaşmayı başaran sağlık topluluklarına en büyük örnek belki de. Derneğin sürekli olarak güncel haberler paylaşması sayesinde, kanser hastaları, yakınları ve olası risk altındaki herkes, kanser türevleri hakkında sürekli olarak bilgileniyor. Yapılan seminer ve webinarlar (çevrimiçi seminer) sayesinde, Kanserle Dans Derneği üyesi pek çok doktor ile tanışıp, akılda kalan sorularına cevap bulabiliyorlar.
Derneğin Facebook sayfası üzerinden yürüttüğü kampanyalar arasında motivasyon ve destek amaçlı pek çok yarışma mevcut. Yapılan kampanyaların en sonuncusu da meme kanserinin bir türü olan HER2 Pozitif hakkında, erken tanı, tedavi olanakları, bu tedavilerin riskleri ve yan etkileri konusunda bilgi verme amacıyla yürütülüyor. Kampanyanın amacı, hedefe yönelik tedaviler konusunda halkı bilinçlendirmek ve hekime yönlendirmek. Yapılan kampanya boyunca elde edilen verilere göre HER2 Pozitif paylaşımlarını toplamda 1.200.000 kişi gördü.
Kemik, akciğer, karaciğer ve beyin gibi vücudun başka yerlerine sıçrayan metastatik meme kanseri gibi hastalıkların varlığı, özellikle ülkemizde muayene olmaya korkan veya çekinen kişiler için büyük tehlike arz ediyor. Kanserle Dans Derneği’nin yaptığı kampanyaların en temel amaçlarından biri de, erken teşhis için sürekli kontrollere gidilmesini teşvik etmek. Zira beyine sıçramamış metastatik meme kanseri için, hedefe yönelik ilaç tedavisi yapılırken, beyine sıçrayan kanser için radyoterapi ve ameliyat gibi yöntemler kullanılıyor. Teşhis yapıldığında çoktan metastaz aşamasına geçmiş bir kanserle karşılaşmamak için, ne kadar sık kontrol yapılırsa o kadar erken teşhis konuluyor.
Derneğin Facebook; Instagram ve Twitter üzerinden yaptığı yayınlar dışında, web siteleri üzerinden yazdıkları haberler ve makaleler de mevcut. HER2 Pozitif konusunda detaylı bilgi veren VKV Amerikan Hastanesi ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’den Prof. Dr. Nil MOLİNAS MANDEL gibi uzmanların yazdığı yazılar ve yabancı medya kaynaklarından çevrilen makaleler ile, sürekli olarak hasta ve hasta yakınlarının bilgilendirilmesinde oldukça başarılı bir iş çıkarıyorlar.
Kansere karşı savaşan diğer dernekler ve topluluklar bir kenara dursun, Kanserle Dans Derneği, şimdilik bu konuda sosyal medyayı en iyi kullanan topluluk olarak, diğerlerine önderlik ediyor.
Submit a Comment