Wikipedia Şarlatanlara Geçit Vermiyor
Dün akşam saatlerinde Işıl Arıcan’dan alınan bir habere göre alternatif tıpla ilgili daha fazla bilgi sağlanması amacıyla Wikipedia hakkında imza kampanyası başlatıldı. Aynı habere göre Wikipedia kurucusu Jimmy Wales, bu imza kampanyasına tepkisini geciktirmedi.
Association for Comprehensive Energy Psychology tarafından hazırlanan kampanyanın tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Kampanya genel olarak, şunları belirtiyor:
“Wikipedia çok geniş kullanılıyor ve insanlar tarafından çok güvenilir olarak algılanıyor. Ne yazık ki, bütünleyici tedavi yöntemlerine ilişkin pek çok bilgi taraflı, yanlış yönlendirici, güncellenmemiş ya da yanlış vurgulanmış durumda. Beş yıldır, bu bilgileri düzeltmek için sarf edilen çabalar engellendi ve Wikipedia organizasyonu bu sorunları belirtmedi.”
Bunun dışında metinde adı geçen ve alternatif tıp tedavileri olarak da bilinen pek çok yöntemi içinde barındıran metinlerin güncellenmediği ve bu yöntemleri okuyarak Wikipedia’ya güvenen kullanıcıların hayal kırıklığı yaşadığı belirtiliyor.
Wikipedia ortak kurucusu Larry Sanger bazı alanlarda ve bazı konu başlıklarında makalelerin üzerine kendi önyargılarını kurgulayan grupların olduğunu ve makalelerin versiyonlarını onaylamak için güvenilir bir mekanizma olmadığını belirtti.
Wikipedia kurucusu Jimmy Wales’in yanıtı ise gecikmedi. Wales Change.org internet sitesinde yayınladığı cevabında şunları belirtti:
“Hayır, benimle dalga geçiyor olmalısınız. Bu kampanyayı imzalayan her bireyin geriye dönüp temel dayanaklarını kontrol etmeleri ve dürüstlük, gerçeklik, doğruluk ne demek tekrar düşünmeleri gerekir.
Wikipedia’nın bu tür konularda politikası son derece yerinde ve doğrudur. Eğer çalışmalarınızı tanınan ve saygı duyulan akademik dergilerde yayınlayabilirseniz – ki bu yinelenebilen bilimsel çalışmalar üzerinden kanıt üretebiliyorsunuz demektir, Wikipedia bu konuları da düzgün bir şekilde kapsamına dahil eder.
Yapmayacağımız tek şey, aklını kaybetmiş şarlatanların çalışmasını geçerli ‘doğru bilimsel söylem’ saymaktır.”
Böylece Wikipedia, kendi ismi altında yayınlanan içeriklerin insan sağlığı üzerindeki etkisi konusunda ne kadar hassas olduğunu da göstermiş oldu.
Submit a Comment