Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Yapay “Ben” ile Kanserde Erken Teşhis Daha Kolay Hale Gelebilir

Yapay “Ben” ile Kanserde Erken Teşhis Daha Kolay Hale Gelebilir
Derya Öztürk

Araştırmacılar tarafından deri altına yerleştirilmek üzere geliştirilen bir implant, vücutta tümör oluştuğuna dair kanıt elde ettiğinde, bulunduğu yerin hemen üstündeki derinin renk pigmentlerini değiştiriyor ve yapay bir ben görünümü oluşmasını sağlıyor.

ETH Zurich’ten bir araştırma ekibi, dört önemli kanserin -prostat, akciğer, kolon ve meme- erken teşhis edilebilmesine yardımcı olacak bir implant geliştirdiklerini açıkladılar. Bir gen ağı ve insan hücreleri içeren bu implant, deri altına yerleştirildikten sonra kandaki kalsiyum seviyesini takip ediyor. Bunun sebebi de vücutta tümör oluşmaya başladığında kandaki kalsiyum seviyesinin de yükselmesi.

Eğer implant kandaki kalsiyum artışının uzun süreli ve dramatik düzeyde olduğunu tespit ederse, deriye koyu kahverengi rengini veren melanin üretimi yapması için hücreleri tetikliyor. İmplantın hemen üzerinde bulunan küçük alanda meydana gelen bu renk değişimi yapay bir ben olarak kendini gösteriyor. Bu da kişiye hemen doktora görünmesi gerektiğine dair bir sinyal veriyor.

Sadece Doktorların Görebileceği Alternatif Versiyon

Böyle bir implantı derisinin altında bulunduran bir kişi için bu durumun büyük bir anksiyete sebebi olabileceğini de değerlendiren araştırmacılar, bu yapay benin alternatif bir versiyonunu da geliştirdiler. Bu versiyonda yapay ben yalnızca kırmızı ışık altında görülebiliyor. Böylece doktor ziyareti sırasında ben oluşumunun yalnızca doktor tarafından kontrol edilebilmesi sağlanacak.

Bu implantın kanser hastalığına genetik yatkınlığı bulunan ya da kanser hastalığını atlatmış ve nüksetme ihtimali söz konusu olan kişilerde kullanılması planlanıyor.

Kaynak: Futurism

Submit a Comment