Yapay Zekâ Artık “Koklama” Duyusuna Sahip
Loughborough Üniversitesi’nden araştırmacılar, koku duyusuna sahip yapay zekâ geliştirdi. Bu yeni yapay zekâ, insan nefesini analiz ederek kanseri erken aşamada teşhis edebiliyor.
Zekânın temeli bilgiden gelir. Zekâmızı kullanabilmek için ihtiyaç duyduğumuz bilgiyi, beş duyu organımız aracılığıyla alırız ve daha önceden sahip olduğumuz bilgiler ile bu yeni bilgileri sentezleyerek “anlama” eylemini gerçekleştiririz. Geçtiğimiz 5 yılda, yapay öğrenme teknolojisinde yaşanan çarpıcı gelişmeler, gitgide insan duyularını daha iyi taklit eden, daha “insanımsı” yapay zekâ türevlerinin ortaya çıkmasını sağladı.
Günümüzde, akıllı telefonlarımızda yer alan yapay zekâ destekli sanal destek asistanları işitiyor ve konuşabiliyor. Sürücüsüz araçlarda, sokak kameralarında hatta Facebook’un fotoğraf etiketleme sisteminde kullanılan yapay zekâlar, muhtemelen birçok insandan daha keskin görme yetisine sahip. Peki, yapay zekâ kokuları duyabilse ne olurdu? Bu sorunun cevabını merak eden Loughborough Üniversitesi araştırmacıları, koku duyusuna sahip bir yapay zekâ geliştirmek için kolları sıvadı. İnsan beynindeki nöron yapısını taklit ederek geliştirilen yapay sinir ağı, kokuyu moleküllerine ayırarak hassas biçimde analiz ediyor ve bileşenleri tanımlıyor.
Hastalıkları Teşhis Etmek İçin Kullanılacak
İnsan nefesinde bulunan yüzlerce bileşik arasında, birkaç tanesi erken aşamalarda çeşitli kanserlerin varlığını ortaya çıkarabilir. Bu zamana kadar, laboratuvarlarda kullanılan eski tip analiz cihazlarıyla nefes testleri gerçekleştirilebiliyordu fakat bu cihazların tespit edebildiği molekül sayısı sınırlı ve kullanım maliyetleri çok yüksekti. Çözüm arayışındaki bilim insanları yeni geliştirilen yapay zekayı bu alanda test etmeye karar verdi. Konu ile ilgili olarak, Edinburgh Kanser Merkezi’nde yapılan çalışmada, araştırmacılar kanser tedavisi gören katılımcılardan nefes örnekleri topladı. Numuneler daha sonra kimyager ve bilgisayar bilimciler tarafından analiz edildi. Kimyacılar tarafından bir dizi bileşik tanımlandıktan sonra, bilgisayarlara yapay sinir ağlarını eğitmek için kimyagerler tarafından tanımlanan veriler verildi. Hesaplama, GPU olarak adlandırılan, aynı anda birden çok farklı bilgi parçasını işleyebilen özel cihazlar tarafından hızlandırıldı. Ve çalışmanın sonunda, yapay sinir ağları nefeste hastalığa işaret edecek spesifik bileşikleri ayırt etmeyi başardı. Umut verici çalışma sonuçları, ilerleyen yıllarda yapay zeka destekli nefes analizi yöntemi ile teşhis süreçlerinin daha ucuz ve güvenli hale geleceğini gösteriyor.
Kaynak: The Conversation
Submit a Comment