Yapay Zeka, Akciğer Kanserini Teşhis Edebiliyor
Google ve sağlık araştırmacıları, yapay zekâya akciğer kanserini teşhis etmeyi öğretmek için ortaklık kurdu. Akciğer kanserinin teşhisinde %94 oranında doğruluk sağlayan yapay zekâ, en az radyologlar kadar başarılı oldu.
Akciğer kanseri, her yıl dünyada yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne sebep oluyor. Bütün kanserler gibi, başarılı bir tedavi için erken teşhis gerekiyor. Google, derin öğrenme algoritmalarının yapay zekâya kanserin neye benzediğini öğretmesi aracılığıyla; yapay zekânın, kanseri tedavi edilebilecek kadar erken evrede tespit ederek doktorlara ve hastanelere yardımcı olabileceğini umuyordu.
Yapay zekâ; kanserli insanların akciğer BT (Bilgisayarlı Tomografi) görüntüleri, sağlıklı insanların akciğer BT görüntüleri ve daha sonra kanser gelişeceğine dair nodul gösteren insanların akciğer BT görüntüleri ile eğitildi. Yapılan iki çalışmanın ilkinde, yapay zekâya ve uzman radyologlara aynı hastanın kanser gelişmeden önce ve sonra olmak üzere iki ayrı BT görüntüsü; ikincisinde ise tek bir BT görüntüsü gösterildi. İlk çalışmada yapay zekâ ve radyologlar eşit bir şekilde kanseri tespit ettiler; ancak ikinci çalışmada yapay zekâ, birkaç tane yanlış pozitif ve yanlış negatif teşhiste bulunan radyologlardan daha başarılı oldu. Toplamda yapay zekâ, BT görüntülerinden akciğer kanserinin teşhisinde %94,4 oranında doğruluk sağladı.
Kaynak: Interesting Engineering
Submit a Comment