Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

2013 Yılının Dijital ve Mobil Sağlık Araştırma Sonuçları

2013 Yılının Dijital ve Mobil Sağlık Araştırma Sonuçları
Buğrahan Ceylan

2013 yılının bitmesine az bir zaman kala, geriye doğru bir inceleme yaparak sağlık sektöründe 1 yıl içindeki gelişmeleri tekrar bir gözden geçirmekte fayda var. Mobihealthnews.com‘un hazırladığı bu çalışmada mobil sağlık hizmetlerinden dijital sağlığa, bilgi güvenliği konularından iPad ve iPhone karşılaştırmalarına kadar pek çok gelişmeyi konu başlıklarıyla bulabilirsiniz.

Tam 95 milyon Amerikan vatandaşı sağlık bilgisi için cep telefonlarını kullanmaktadır.

Manhattan Research’ün yaptığı bir araştırmaya göre, 2013 yılında tam 95 milyon kişi sağlık bilgisi edinebilmek için ya da bazı araçlara ulaşabilmek amacıyla cep telefonlarını kullanmıştır. Önemli olan ise, bu sayının, 75 milyon olan 2012 yılından %27 daha fazla olmasıdır.

Pew araştırma şirketi: “Yetişkinlerin %35’i çevrim içi sağlık hizmeti almaktadır.

Pew Research Center’s Internet & American Life Project’in çalışmalarına göre, A.B.D’de internet kullanıcılarının %72’si en az bir defa sağlık hizmeti alabilmek için çevrim içi yardım almıştır ve %59’u belirli bir sağlık problemini çözmek için sağlık uzmanlarıyla çevrim içi görüşme  yapmıştır. Pew Research’e göre bu sayı, tüm Amerikan yetişkin nüfusunun %35’ine denk gelmektedir.

Her 10 doktordan 7’sinin en az bir çevrim içi hastası bulunmaktadır.

Manhattan Research’ün “Taking the Pulse” isimli araştırmasına göre her 10 doktordan 7’sinin en az bir çevrimiçi hastalarının olduğu ve bu hastaların kendi sağlık kontrollerini yaparak doktorlarına gönderdikleri ortaya çıkmıştır.

Anket: “Doktorların %31’i reçetelerine akıllı telefon aracılığıyla karar vermektedir.

2013 Mart ayında, Kantar Media tarafından yapılan bir anketin sonuçlarına göre,  21 farklı uzmanlık alanından 3.000 sağlık uzmanıyla yürütülen araştırmada doktorların %74’ünün akıllı telefonlarını profesyonel amaçlarla kullandıkları sonucu çıkmıştır. Daha önceki yıllarda ise bu sayı çok daha düşüktü.

Pew araştırma şirketi: “Hasta bakıcılar en aktif dijital sağlık kullanıcılarından.

Pew Araştırma şirketinin çalışmalarına göre, ücretsiz olarak kendi istekleriyle yakınlarının sağlık durumlarıyla ilgilenen hasta bakıcıların çoğu dijital sağlık kullanıcısıdır. Hasta bakıcıların %59’u mobil cihazları yararlı bulmasına rağmen, %52’si sağladığı yarardan çok yalnızca strese başa çıkmalarına yardımcı oldukları için kullandıklarını söylemiştir.

Sağlık uzmanlarının %72’si tablet kullanıcısı.

Manhattan Research’ün “Taking the Pulse” araştırmasına göre, tablet kullanan sağlık uzmanlarının sayısı %62’den %72’ye yükselmiştir.

Anket: “Doktorların %43’ü mobil cihazları klinik amaçlarla kullanmaktadır.

Deloitte tarafından yapılan anket sonuçlarına görei doktorların %43’ü tablet ya da akıllı telefonları klinik amaçlar için kullanmaktadır. Elektronik sağlık kaydı, e-reçete ve diğer sağlık uzmanlarından anlık görüş bildirimi alabilmek için kullanılan cihazlar içinden en yükse orana akıllı telefonlar sahip.

Android tabanlı sağlık uygulamalarının en fazla 500 indirme sayısı mevcuttur.

IMS Instittute of Healthcare Informatics’e göre, A.B.D. iTunes markette şu an için 43.000 mobil sağlık uygulaması bulunmaktadır. Google Play Store ile yapılan araştırmada ise çoğu uygulamanın 500’den daha az indirildiği ortaya çıkmıştır.

Anket: “Mobil sağlık konusunda en büyük çekince bulut bilişim ile alakalı

Ponemon Instıtute tarafından yapılan araştırmada, mobil uygulama ve bulut bilişim depolama alanları, dijital sağlık sektörü çalışanları için en büyük kaygıları oluşturmaktadır. 781 IT çalışanı ile yapılan araştırmada, %33’lük bir oran güvenli sağlık bilgisine erişebiliyor olmalarını belirtti.

Hemşirelerin yalnızca %25’i profesyonel amaçlı akıllı telefon kullanmaktadır.

Hemşirelerin %75’inin bir akıllı telefonu olmasına rağmen, yalnızca %25’lik bir oranı akıllı cihazlarını profesyonel amaçla kullanmaktadır.

Anket: “İlaç kullanımı bilgisi doktorların en fazla aradığı bilgidir.

300 sağlık uzmanı ile anket çalışması yapan Wolters Kluwer, doktorların %55’inin hem tablet hem de akıllı telefon kullandıklarını, %72’sinin ise bu cihazları ağırlıklı olarak ilaçlar hakkında bilgi alabilmek için kullandıkları ortaya çıkmıştır.

Anket: “Akıllı telefon kullanıcılarının %45’i sağlık uzmanlarından çevrim içi randevu alabilmek istiyor”

Amerikan vatandaşlarının pek çoğu dijital sağlık uygulamalarını kullanmaktadır. Fakat bu kullanım oranı henüz ağırlıklı olarak diz üstü ya da masaüstü bilgisayarlar aracılığı ile gerçekleşmektedir. Dijital sağlık kullanıcılarının %45’i ise bu imkanları mobil cihazları ile de yapmak istediklerini belirtmişlerdir.

Yaşlı kalp hastaları yüz yüze sağlık kontrollerini mobil cihazlardan daha fazla tercih etmektedir.

Her ne kadar kablosuz ve mobil cihazlar ile yapılan izleme ve takip sistemleri gelişmiş olsa ve memnuniyet oranı yüksek olsa dahi, belli bir yaşın üzerindeki hastalar yüz yüze doktor kontrollerini tercih etmektedirler. Hastaların yalnızca %27’si mobil ve  diğer teletıp cihazlarına olumlu yaklaşmaktadır.

2017 yılında tele tıp hastalarının sayısının 6 katına çıkması beklenmektedir.

InMedica araştırma şirketine göre, A.B.D.’de teletıp dünyasının 2017 yılına kadar %600 büyümesi beklenmektedir. Teletıbbın nimetlerinden faydalanan 227.000 hasta bulunurken, bu sayının yaklaşık 1.3 milyona kadar çıkması beklenmektedir.

Kablosuz internet ağı bulunan ev sahiplerinin %5’i dijital fitness cihazlarına sahip.

Parks Associates’in yaptığı bir araştırmaya göre, geniş bant internet bağlantısı olan evlerde Fitbit, Jawbone UP ya da BodyMedia FIT Armband gibi dijital fitness cihazlarının kullanıldığı belirlenmiştir.

e-patents

Rapor: 2012 yılında 300.000 hasta uzaktan muayene oldu.

InMedica’nın raporuna göre 2012 yılında farklı hastalıklara sahip 300.000 hasta teletıp ve mobil uygulamalar sayesinde uzaktan sağlık uzmanlarıyla görüştü. 2017 yılında bu sayının 1.8 milyona çıkması öngörülüyor.

Amerikalıların %32’si sağlık bilgisi ulaştırma amacıyla yapılan SMS’lere olumlu yaklaşıyor.

Varolii şirketinin yaptığı araştırmaya göre, A.B.D.’de bulunan hastalar, sağlık kurumlarının hastalara e-posta ya da SMS aracılığıyla ulaşmasına olumlu tepkiler vermektedir.

 İpad ile eğitim veren tıp okulu çok daha başarılı oldu.

Son yıllarda pek çok tıp okulu, görsel eğitime sağladığı katkılardan dolaylı iPad’ler aracılığıyla yapılacak olan yeni programlara geçiş yaptı. UC Irvine’în raporuna göre, iPad aracılığıyla eğitim alan tıp öğrencileri bir önceki yıla göre %23 daha iyi bir başarı gösterdi.

implant

 2018’de 5 milyon harcanabilir mobil sağlık sensörü olacak.

Henüz sağlık sektörü içinde çok nadir ve zorlukla kullanıldığı görülen sağlık sensörlerinin 2018 yılında  çok yüksek bir kullanım oranına sahip olması beklenmektedir.

Dermatoloji alanına yönelik mobil uygulamalar.

Dermatoloji dalına yönelik çıkan mobil uygulamaların yaklaşık %18’i vücut üzerinde bulunan yara ve izleri teşhis ve takip edebilmektedir. Journal of the American Medical Association’da yayınlanan bir çalışmaya göre bu uygulamaların %41’i sağlık hizmetleri sağlayıcılarına, %51’i hastalara, %8’i ise iki gruba birden yöneliktir.

Araştırma: Gebelik mobil uygulamaları Fitness uygulamalarından daha popüler.

ByreMobile, kullanıcıların akıllı telefonlarındaki internet erişmini hangi yönde kullandıklarını araştırmaktadır. Bu araştırmanın sonuçlarına göre ise ilginç bir ayrıntı ortaya çıkmıştır. Buna göre direkt data akışının takibi ile, gebelik dönemi ile ilgili olan mobil uygulamaların kullanım oranlarının, en fazla kullanılan sağlık tipi uygulama olduğu düşünülen Fitness aplikasyonlarından yüksek olduğu belirlendi.

 Sağlık ve fitness uygulamaları kullanıcıları iPad yerine iPhone akıllı telefonları tercih ediyorlar.

FLurry’nin yaptığı bir araştırmaya göre, yaklaşık 44 bin kişi ile yapılan ankette sağlık ve fitness mobil uygulama kullanıcılarının çoğunun en çok tercih ettiği cihazın iPhone olduğu ortaya çıkmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

Submit a Comment