Bilgiye Ulaşmakta Doktorlar Hangi Cihazları Kullanıyorlar
Yeni iletişim çağında bilginin yayılımı sosyal medya ve internet yardımıyla daha da hızlandı. Her gün akıllı telefonlardan ve tabletlerden haberleri takip edenlerin sayısı artıyor. Milyonlarca tweet ve ileti türlü mecralardan ve Twitter’dan yayınlanıyor. Üstelik, insanlar sosyal ağlarını birbirleriyle entegre hale getirerek, bir iletiyi birden fazla kanalda yayabiliyor.
Hal böyleyken tıp dünyasında da teknolojik cihazların kullanım oranlarının artması oldukça normalleşiyor. Wolters Kluwer Health’in 2013 içinde Ipsos araştırma şirketine yaptırdığı bir anketten hazırlanan infografik bu konuda bizlere bir öngörü sunuyor. Mobil cihazların kullanım frekansına bakacak olursak;
- Akıllı telefonlar, doktorların %76- %100’lük bir kısmı tarafından yıl boyunca profesyonel amaçlı kullanılıyor.
- Doktorların %21’i yıl boyunca işiyle alakalı akıllı telefon kullanmıyor.
- Tabletlerde bu durum %7’nin profesyonel amaçlı kullandığını, %39’luk bir kısmın ise kullanmadığını gösteriyor.
Mobil cihazların nasıl kullanıldığı da oldukça önemli. Hangi durumlar için mobil cihazların kullanıldığına baktığımızda;
- İlaç bilgilerine ulaşmak isteyen doktorların %72’si akıllı telefonları, %55’i ise tabletleri kullanıyor.
- Hemşireler ve diğer hastane personeliyle iletişime geçmek için akıllı telefonları kullanan doktorların oranı %44 iken, aynı amaçla tablet kullanan doktorların oranı sadece %20.
- Tıbbi araştırmalara ulaşmak için, doktorların %43’ü akıllı telefonları kullanıyor. Tablet kullanımı tıbbi araştırmaların okunmasını kolaylaştırdığından, doktorların %63’ü tablet tercih ediyor.
- Hasta başında kanıt temelli klinik referans araçlarına ulaşmak isteyen doktorların %42’si akıllı telefonları, %50’si ise tabletleri tercih ediyor.
Doktorların tercih ettikleri bilgi kaynaklarının içinden ilk dört şu şekilde sıralanıyor;
- Profesyonel (Akademik) Dergiler %84
- Google %80
- Meslektaşlar %80
- Çevrimiçi Ücretsiz Hizmetler %76
Submit a Comment