Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Çocukluk Çağı Obezitesine Karşı Sağlık Profesyonelleri için Oyunlaştırma

Çocukluk Çağı Obezitesine Karşı Sağlık Profesyonelleri için Oyunlaştırma
Yasemin Şahan

American Academy of Pediatrics (AAP), sağlık sektörü çalışanlarının çocukluk çağı obezitesinden muzdarip hasta ve hasta yakınları ile daha etkili iletişim kurabilmeleri adına dijital oyunlaştırma alanında tecrübeli ajans Kognito ile bir araya geldi. ”Change Talk: Childhood Obesity” ismiyle geliştirilen proje, ücretsiz olarak web ve mobil platformlarda kullanıcı hizmetine sunuldu. Dijital oyunlaştırma, doktor ve hemşirelerin hastada davranış değişikliği sağlayabilmesi için kullanılabilecek etkili ikna ve iletişim yöntemlerini sunuyor.

Obezite, üzerinde değerlendirme yapmayı zorlaştıracak hassas konular arasındadır. Sağlık sektörü çalışanlarının hastayı, yaşam tarzı ve yeme alışkanlıkları konusunda motive edebilme kapasitesi; davranış değişikliği için kullanılacak başarı anahtarıdır.

AAP-and-Kognito-Launch-Innovative-mHealth-App-to-Address-Childhood-Obesity

Sağlık çalışanları, oyunlaştırmada sunulan avatarlar aracılığı ile sanal hastalarla iletişim kurarak kendilerini eğitebiliyorlar. Oyunlaştırmanın öyküsel tasarımı, pediyatrist avatarına sahip sağlık çalışanı ve çocukluk çağı obezitesi hastası ile annesi arasında gelişmektedir. Sanal hasta ve yakınının cevapları, pediyatristin soru ve telkinlerine göre değişkenlik göstermektedir. Change Talk : Childhood Obesity bünyesinde, kullanıcının iletişim kapasitesini arttıracak birçok işlev de mevcut:

–          Konuşma sırasında samimi öneriler veren bir sanal eğitmen,

–          Hastaya ne derece motivasyon sağlandığını değerlendiren bir ölçümleme sistemi,

–          ‘Geri’ tuşu sayesinde diyalog hatalarını düzeltebilme ve konuşmayı yenileyebilme şansı.

Tasarımcılarına göre oyunlaştırma, kullanıcıya gerçek hayattaki hasta iletişiminde başarı sağlıyor. Diğer yandan, yapılan bir araştırmaya göre sanal karakterlerden (oyunlaştırmadaki sanal eğitmen) alınan öneriler gerçek kişilerden alınanlara göre daha fazla uygulanmaktadır ki, bu da oyunlaştırmaya mizahi bir bakış açısı katmaktadır.

Submit a Comment