Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Yükselen İlaç Fiyatlarına Karşı Big Pharma’dan İmaj Değişikliği

Yükselen İlaç Fiyatlarına Karşı Big Pharma’dan İmaj Değişikliği
Kubilay Han Uluerim

Amerikan İlaç Araştırmacıları ve Üreticileri (PhRMA) ya da diğer adıyla Big Pharma, yıllar boyunca yarattıkları kötü imajı değiştirmek ve halkın güvenini tekrar kazanmak için, büyük bir sosyal medya kampanyası yapmaya hazırlanıyor.

İlaç fiyatlarının tavan yaparak %5000 yükselmesinden sonra, bu konuda bir düzeltme yapmak için kolları sıvayan ilaç şirketlerinin, kafa kafaya verip ellerindeki en etkili 2 yöntemde karar kılmaları gerekiyordu. İlk yöntem, ellerindeki kurumsal nakiti araştırma ve yeni ilaç üretimi için harcamak. Diğeri ise, dürüst bir rekabet ortamına tekrardan bağlanarak, ortak gelişmelere kaynak olmak. Fakat tabi ki sonuç böyle olmadı.

Bunun yerine Big Pharma, kendilerine güvenilir bir şekilde daha çok kâr getirecek yöntemlere, yani reklam ve lobiciliğe başvurdu. Şimdiyse ellerindeki parayı halkın gözünü boyamak için kullanabilme ihtimalleri var. Eğer kongrenin, insanları neden umursamadığı hakkında bir fikir sahibi olmak istiyorsanız, yürütülen halkla ilişkiler çalışmalarına bir göz atabilirsiniz. PhRMA, Amerika’da ilaç sektöründeki en büyük lobicilik gruplarından biri ve Eli Lilly, Pfizer, GlaxoSmithKline, Merck & Co gibi daha bir sürü ilaç firmasını temsil ediyor. Fakat yapılan bu reklam ve halkla ilişkiler çalışmaları artık halkın ilgisini çekmiyor veya dikkatini dağıtmıyor. Sürekli olarak yapılan tanıtımlarda, beyaz önlüklü bilim adamlarının yeni tedaviler araması, hastaların yeminli ifadeleri ve ilaç firmalarının fakir insanlara yardımı gibi basmakalıp propaganda yöntemleri görüyoruz.

CS-AA170_MERCKc_16U_20160217155705

Fakat Amerikan halkı, en son yapılan zamlardan sonra, artık bu konuda ciddi olarak bilinçlenmiş durumda ve çeşitli ortamlarda protestolar yapılıyor. Sağlık için gerekli olan ihtiyaçların, temin edilemez lüks yaşantı malzemelerine çevrilmesi, orta direk aileleri ve düşük gelirli vatandaşları oldukça kötü etkilemiş gözüküyor.

Bu tepkilere karşı başlatılan projeler ise radyo ve gazete reklamlarından öteye geçip, Facebook, Twitter gibi sosyal medya ağlarına yayılmaya başlamış durumda. Halkın farkındalığının önüne geçip, akıllarda farklı bir imaj yaratmayı ne kadar başaracakları bilinmese de, bu tarz çalışmalar, ilaç firmalarının sosyal medya üzerinden toplumlara ulaşma çabalarını arttırdığını kanıtlıyor. Yükselen ilaç fiyatlarıyla ilgili resmi bir röportaj için Wall Street Journal’ın yayınlarını inceleyebilirsiniz.

Submit a Comment