Sosyal Medyada Tanıtımdan Gizlice Para Kazanan Doktorların Sayısı Artıyor
ABD’li birçok doktor, sosyal medya üzerinde rutin olarak tıbbi tavsiyelerde bulunuyor. Fakat çoğu zaman yazdıkları reçetelerdeki ilaçları üreten şirketlerden binlerce dolar para aldıklarından bahsetmiyorlar.
Sosyal medyada Twitter, Facebook ve Instagram üzerinde yapılan uzun bir araştırma sonucu görülüyor ki, pek çok doktor, menfaat çatışmasından bahsetmeksizin çeşitli ilaçların ve cihazların tanıtımını yapıyor. Tabi ki bu doktorların, hastaları kandırma veya yanlış yönlendirme gibi bir amaca sahip olmaları kesin olarak söylenemez. Ayrıca yasal olarak, ilaç şirketlerinden aldıkları parayı ifşa etmek gibi bir yükümlülükle mükellef değiller. Lakin, sağlık sektöründe doktorlar arasında, sosyal medya platformlarının yaygınlaşmasıyla beraber yeni ahlaki sorular da kafalarda belirmeye başladı.
2010 yılında onaylanan mevzuata göre, ilaç ve sağlık cihazları satan şirketler, tanıtım, danışmanlık ve diğer hizmetler için doktorlara yaptıkları ödemeleri bildirmek zorundalar. Bu bildirimlerin daha sonra Sağlık ve İnsan Kaynakları Federal Departmanı’nda toplanarak, halka açık veri tabanlarında paylaşılması gerekiyor. Artık pek çok tıbbi gazete, ilaç sektöründen aldıkları parayı ifşa etmek için, bu konuda makaleler yazacak araştırmacılar çalıştırıyor.
Fakat sosyal medya yeni bir mecra. Bu durumdan pek de hoşnut olmayan kişilerden biri ise, danışmanlık ve tanıtım için para alan doktorlardan Dr. James Simon. Twitter’da attığı her tanıtım tweet’i için ifşa açıklaması yapmayı saçma bulan Simon, bu kadar az karakter sayısına izin verilen bir ortamda, bu tarz mesajların gereksizliğini vurguluyor. Sprout Pharmaceuticals’ın Addyi ilacını Twitter’dan tanıtan James A. Simon, bu tarz tanıtımlar sayesinde 450.000$’dan fazla para kazanmış.
Diğer bir doktor ise, kendi kurduğu şirketleri tanıtan Floridalı kardiyolog Dr. Seth J. Baum.
İlaç şirketlerinin, doktorların yazdığı ilaçları etkilemediğini savunan doktorlar olsa da, araştırmalara göre, doktorlara yapılan ödemeler bariz bir etkiye sahip. Herhangi bir sahtekârlık suçlamasını engellemek için, geçtiğimiz Aralık ayında Massachusetts Medical Society tarafından alınan karara göre, tüm üyelerin ilaç şirketleriyle ilgili finansal alışverişleri sosyal medyada ifşa edilmek zorundadır.
Submit a Comment