Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

AOA, Opternative Aleyhinde FDA’e Mektup Yolladı

AOA, Opternative Aleyhinde FDA’e Mektup Yolladı
Kubilay Han Uluerim

Akıllı telefon tabanlı göz muayenesi yöntemleri ve teknolojilerinin yaygınlaşmaya başladığını Opternative tanıtım yazımızda anlatmıştık. Evde kendi kendinize göz muayenesi yapmanızı sağlayan Opternative’in pek çok kişi tarafından kullanıldığını, numaralı gözlük ve lens almak için yeterli olduğunu belirtmiştik. Fakat American Optometric Association’ın yaptığı açıklamaya göre, bu teknoloji pek de güvenilir değil.

4 Nisan 2016 tarihinde FDA’e bir mektup yollayan American Optometric Association, Opternative’in daha sıkı denetimden geçirilerek, hakkında karar değişikliği yapılmasını istediğini belirtti. Opternative, FDA’de 1. sınıf bir cihaz olarak kayıtlı, yani pazara girmeden önce bir onay alması gerekmiyor. CEO Aaron Dallek “Bağımsız bir klinik deney yaparak, teknolojimizin istatistik olarak bir doktor ziyaretine eşit olduğunu kanıtladık ve kullanıcılar verilen reçetelerden %99 oranında memnun. Bu yüzden, teknolojimizi kullanan hastaların memnun kalacağı ve reçete alacağı konusunda kendimize güveniyoruz.” diyerek, Şubat ayında yaptığı açıklamada, teknolojinin oldukça başarılı ve güvenilir olduğunu belirtmişti.

Fakat AOA buna inanmışa benzemiyor. 11 sayfalık mektupta yazılana göre, teknolojinin başarısının kanıtlanmadığı söyleniyor ve buna ek olarak hastaların göz muayenelerini aksatacağı belirtiliyor. ”Opternative cihazı, bizim bilgimize göre, reçeteli lens vermek için güvenli ve etkili olduğu kanıtlanmayan bir teknolojiye dayanıyor. Özellikle, cihazın kendi kendinize yaptığınız bir muayeneye dayanarak reçete vermesi ve profesyonel bir doktorun deneyimini gerektirmemesi bir sorun. Bu tarz yöntemlerle verilen reçetelerin tutarlılığı tartışılır. Daha kötüsü, cihazın kullanımı yüzünden, hastaların gerçek bir muayenehane ziyareti yapması ertelenebilir veya bu fikirden vazgeçilebilir.” diyen AOA Başkanı Steven Loomis, Opternative’in 510(k) veya de novo izni almasının gerektiğini söylüyor.

Submit a Comment