Sağlığımızı Teknolojiye Emanet Ediyoruz
Mobil cihazların artması ile birlikte hayatın her alanında kullanıldığından hep bahsediyoruz. Teknoloji pazarını baştan aşağı değiştiren bu cihazlar, gün geliyor finansal emirlerinize, gün geliyor kritik sağlık verilerinize dair amaçlarda kullanılıyor. 1990’lı yıllarda PC olarak adlandırılan, kişisel bilgisayarların yaygınlaşmasının ardından, 2000’li yılların gelmesi ile birlikte cep telefonu, tablet, notebook gibi mobil/taşınabilir cihazlar bu trendi devraldı. Hatta daha da ileri gidelim, iPhone akıllı cep telefonu pazarını yeniden tanımladı/yarattı.
Sağlık alanında yaşam kalitemizi, tedavi süreçlerinin etkinliğini arttıran teknolojilerden bahsetmek gerekir ise;
- Tıbbi verilerin takibi için giyilebilir/taşınabilir cihazlar üretildi.
- Yaşlı insanların düşmelerini haber veren uygulamalar artık tüm dünyada kullanılıyor. Ülkemizdeki yerel versiyonu olarak adlandırabileceğimiz “Düşmez Kalkmaz” isimli uygulamanın ödül aldığından bahsetmeden geçmek olmaz.
- Doktorlar artık hastalarını uzaktan muayene edebilme lüksüne sahip, tansiyon, ateş gibi temel verileri canlı olarak ileten teknolojilerle tedavi sürecine yanında olmadan karar verme şansı mevcut. Cisco’nun sunduğu bu platform ABD ve Avrupa’da aktif olarak kliniklerde kullanılmaya başlandı.Detaylar için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
- Teletıp teknolojileri ile konsültasyon gereken durumlarda elektronik ortamda verinin (örneğin radyoloji görüntüleri) paylaşılarak, uzmanlardan bilgi akışı sağlanması mümkün hale geldi.
- Karar Destek Sistemi olarak adlandırılan projeler, sağlık çalışanlarının daha etkin tedavi süreçleri belirlemesinde aktif rol almaya başladı. Tıbbi hatayı minimuma indirgemek için artık teknoloji en büyük yardımcı konumunda. Eviti-Advisor isimli mobil uygulama buna güzel örneklerden birisi…
- Mobilite anlamında sadece ABD’de 300’ün üzerinde sağlık odaklı uygulama kullanılabilir durumda. Bireysel şeker ölçüm değerlerinizi tutan basit bir uygulamadan tutun da, klinik açıdan yorumlanması gereken radyolojik görüntülere kadar geniş bir perspektifte hizmet sunan bu yazılımlarla artık süreçler zaman/mekan bağımsız biçimde takip ediliyor.
- Sosyal medyanın tüm dünyada kullanımının artması ile birlikte, insanlar benzer nitelikte rahatsızlıkları için araştırma yapmak adına da bu platformları aktif biçimde ziyaret ediyorlar. Hatta sırf bu alanda özel sosyal ağ uygulamaları (www.patientslikeme.com) mevcut.
- Sağlık personelleri için tasarlanmış başka bir platform ise : Doximity
iPhone ve Android platformlarında sunulmuş olan uygulama ile sağlık çalışanlarının birbirleriyle iletişim kurması, güvenli bir ağ üzerinde HIPAA standartlarına uygun biçimde bilgi paylaşması hedeflenmiş durumda. 300.000’in üzerinde üyesi bulunan projede bu sayı her geçen gün artıyor.
Submit a Comment