Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Dicital Procem Var: “Buna bir mikro-site yapalım”

Dicital Procem Var: “Buna bir mikro-site yapalım”
Dr. Sertaç Doğanay

Ajansların en sevdiği cümlelerin başında gelir. Regülasyonlar dolayısıyla kendini köşeye sıkışmış hisseden ilaç sektörü pazarlamacıları için de rahatlatıcı bir cümledir. Risksizdir, defalarca denenmiştir, sınırları bellidir, fiyatı bellidir. Evet ama ya şunları dersem, kim itiraz edebilir: Verimsizdir, eski modadır, Web 1.0 döneminden kalmadır, KPI (key performance indicators– ana performans göstergeleri) belirlemek zordur , ömrü kısadır ve son olarak, internet tam bir mikro-site çöplüğüdür! Evet, gerçek bir mikro-site çöplüğüdür.

Sağlık ve ilaç sektörünün sosyal medya aktivitelerinde kullanılan performans kriteri (KPI) belirleme ve ölçme yöntemleri için bu bilimsel yayından faydalanabilirsiniz.

 

İlaç sektöründe dijital projenin hikayesinden başlayalım o zaman, gelin. Kimileri buna e-proje de der, karşı değilim. Öncelikle belirtmem gerekir ki, çocukluğumuzun efsane Casio saatleri de dijitaldir.

 

 

 

 

 

Ben ilaç sektörüne 2001 yılında girmiştim. 2002 yılında sorumlusu olduğum ürün için akla zarar bir 3D animasyonlu film yaptırmıştım. Etki mekanizmasını falan anlatıyordu. O dönem için gerçekten akla zarardı, çünkü çalıştığım firmada, henüz tüm ürün müdürlerinin bırakın diz üstü bilgisayarlarının olmasını, bazılarının masa üstü bilgisayarları bile yoktu. Bu ürün müdürlerinden biri de bendim :) E-postanın yer yüzünde keşfinin üzerinden uzun süre geçmiş olmasına rağmen, günlük satış raporlarının tüm pazarlama ve satış yöneticilerine kağıt çıktı ile dağıtıldığı, insan kaynakları duyurularının da aynı yolla yapıldığı günlerden bahsediyorum.

Benim yaş dönemim, alttaki karikatürde, gazete okuyan teyzeninkine denk geliyor. Aranızda bu yazıyı okuyan 20 yaş altında bir kişi varsa, e-postanın olmadığı bir günü hatırlama ihtimali muhtemelen sıfırdır. İşte ilaç sektöründe dicital proce hikayesi, o günlerde başlayan bir hikaye.

 

 

Dijital ajansların, ilaç sektörüyle tanışması da bu döneme denk geliyor. Hatta sadece ilaç sektörüne hizmet veren dijital ajanslar bile kuruldu, hala da faaliyet gösteren bazı uzun soluklu, başarılı firmalar var.

Pages: 1 2 3 4

Comments

  1. Atilla Oğuzhan

    Google’daki Google.com.tr ve Facebook aramalarına ek olarak daha ilginc olanı, facebooktaki Google fan sayfasına girip arama çubuğunda arama yaparak, Google’da arama yaptığını düşünen de büyük bir kitle var.
    Ayrıca yazı için elinize emeğinize sağlık. Sağlık alanında sosyal medya pazarlama vizyonuna ezber bozan bir makale olmuş.
    kendi adıma söylemek gerekirse, sağlıkta dijital teknolojilere ilgi duyan ve takip ederek öğrenmeye çalışan birisi olarak,1 aydan fazla olmamasına tekdozdijital’den çok şey öğreniyoruz.

    • Dr. Sertaç Doğanay

      Çok teşekkürler Atilla Bey, takdirlerinizi arkadaşlarım adına kabul ediyorum :)

  2. Kaan Suher

    Sertaç bey,
    benide tarihte yolculuğunuza götürdünüz.Ayrıca önemli gördüğüm kısım ise aslında bir işi yaparken yeterince araştırma,bilgi sahibi olma yanında doğru insanlarla işbirliği yapmak konusudur.Aklınıza ve ellerinize sağlık

    • Dr. Sertaç Doğanay

      Kaan Bey, nezaketiniz için teşekkür ederim :)

  3. Yolun başında ki bir “buna bir mikro site yapalım”cı olarak çok hoşuma gitti bu yazı :) kaleminize sağlık.

Submit a Comment