Erken Teşhiste Giyilebilir Teknolojilerin Önemi Artıyor
Stanford Üniversitesinin yayımladığı bir araştırmaya göre, giyilebilir teknolojiler sayesinde hastalıkların daha ortaya çıkmadan tespit edilebilmesi mümkün.
Rapora göre genetikçi Dr. Michael Snyder tarafından yönetilen araştırma ekibi, 60 milyon kişiden 2 milyar veri toplamışlar. Katılımcılar, üniversitenin standart klinik gözlem cihazlarıyla karşılaştırılan Masimo, Basis ve Scanadu marka aktivite takip cihazlarını kullanmış.
Günde 250.000 ölçüm yapan cihazlar sayesinde her hasta için kilo, kalp ritmi, deri sıcaklığı, uyku, kalori yakımı, x ve gama ışınlarına maruz kalma gibi konularda ortalama değerler belirlenmiş. Bu sayede uçağa binme ve hastalık gibi durumlarda her kişinin normal değerlerinde nasıl bir değişme oluyor anlaşılabiliyor.
Buna göre ekibin sağlıkla gözlemlediği 2 değişim var:
- Laym hastalığı ve iltihap başlangıcında giyilebilir teknolojiler sayesinde tespit mümkün. Bunun için hastaya özel algoritmalar geliştirilmesi ve sensörler kullanılması yeterli.
- Sensörler, insüline duyarlı ve insüline dirençli kişilerin bedensel farklılıklarını ortaya çıkarabilir. Böylece tip 2 diyabetin erken teşhisi kolaylaşabilir.
Kaynak:
Submit a Comment