Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Giyilebilir Cihazlar ve Işın Tedavisi Alzheimer’ı Yenmek İçin Kullanılıyor

Giyilebilir Cihazlar ve Işın Tedavisi Alzheimer’ı Yenmek İçin Kullanılıyor
Kubilay Han Uluerim

Toronto merkezli Vielight Inc. Alzheimer hastalarına potansiyel olarak yardım edebilecek iki giyilebilir teknoloji cihazı geliştiriyor.

Kanadalı şirket Vielight Inc. giyilebilir fotobiyomodülasyon terapisi (PBMT) cihazları üzerine çalışan bir firma. Geliştirilen bu cihazlar insan sağlığını genel olarak iyileştirmek maksadıyla tasarlanıyor. Bu teknolojiyle elektromanyetik spektrumdaki kızıla yakın veya kızılötesi ışınlar kullanılıyor. Zira bu ışınlar kafa derisini, kafatasını ve beyni delebiliyor. Bu da iyonlaşmayan radyasyonun biyolojik sistemler üzerindeki etkilerini araştıran fotobiyolojinin bir parçasını oluşturuyor.

Firmanın bu alanda geliştirdiği iki teknoloji bulunuyor: Vielight 810 Infrared ve Vielight Neuro. Bu cihazlar düşük yoğunluklu ışın terapisi (LLLT) veya fotobiyomodülasyon terapisi (PBMT) kullanıyor. İki cihaz birbirine çok benzese de Neuro’nun daha güçlü olduğu söyleniyor. Bu tıbbi uygulamalara göre düşük yoğunluklu ışınlara veya ışık saçan diotlara maruz kalan hastanın beynindeki hücresel faaliyetler tetikleniyor ve iyileşme sağlanıyor. 15.000 adetten fazla üretilen bu cihazlar Harvard Medical School ve Boston University gibi saygıdeğer eğitim kurumlarında kullanılıyor.

Vielight’ın açıklamalarına göre yeni yapılan devrimsel bir çalışmada bu iki cihazın kullanılmasının Alzheimer hastalığını durdurduğu hatta iyileştirdiği gözlemlenmiş. Denekler Neuro cihazını iki haftada bir 20 dk boyunca kullanmışlar. Bu terapiyi Vielight 810 cihazının günlük olarak 25 dk kullanılması takip etmiş.

Bu çalışma, uygulanabilirliği gözden geçirmek için yapılan küçük bir deney olmasına rağmen oldukça iyi sonuçlar alındığı söyleniyor. Öyle ki, pek çok hasta daha iyi uyuduklarını, daha az sinirlendiklerini, endişelerinin ve dalgın yürüme sürelerinin azaldığını belirtmiş. Fotobiyomodülasyon gibi ışın terapileri gelişmekte olan bir dalın parçası olduğu için bu sonuçların neden ortaya çıktığı hakkında şimdilik kesin olarak bir şey bilinmiyor.

24-28 Temmuz 2016 tarihinde Kanada’da yapılan Alzheimer Derneği Uluslararası Konferansı’nda sunumu yapılan bu araştırmanın adı: “Significant Improvement in Cognition after Transcranial and Intranasal Photobiomodulation: A Controlled, Single-Blind Pilot Study in Participants with Dementia.”

 

Submit a Comment