Güney Kore Tele-Tıbbın Benimsenmesine Nasıl Bakıyor?
Güney Kore hükümeti yetişkinlere ve yurtdışındaki ortaklarına hizmet veren programlar yürütse de kendi doktorlarını yeni tele-tıp mevzuatını desteklemeye ikna edemiyor. Ülke üçüncü tele-tıp deneyine başlarken Afrika ve Güney Amerika’da da yeni projeler yürütmeye hazırlanıyor. Lakin dünyanın en dijital toplumlarından biri olan Güney Kore, doktorların güvensizliği nedeniyle hâlâ milli bir tele-tıp projesine sahip değil.
Bu ayın başlarında Güney Kore’nin Sağlık ve Refah Bakanlığı 5000 bakım evindeki yaşlının tele-tıp hizmetine kavuşması için bir deneme programı başlatacağını duyurmuştu. Daha önceden de adalarda, ücra köylerde ve yurtdışında yaşayanlar, balıkçı gemilerinde çalışanlar, mahkumlar ve Kuzey Kore sınırındaki askerler için benzer programlar yürütülmüştü.
Güney Kore Tıp Kanunları tele-tıp kullanımına sadece doktorlar arası danışmanlık için izin verse de yürütülen bu programlar hastalar ve doktorlar arasında da iletişim sağlıyor. Bu kanunun değiştirilmesi için hükümet 10 senedir uğraşsa da sene sonunda yapılacak millet meclisi toplantısında benzer bir karşıt görüşle karşılaşılacağına herkes emin gözüyle bakıyor.
Bu karşıt görüşün temel destekçisi 100.000’den fazla doktoru temsil eden Koreli Tabipler Birliği’dir (KMA). KMA bilindiği gibi 2014 yılında tele-tıpla ilgili yeni yasanın onaylanmasını engellemiş, üyelerinin hükümetin planlarına katılmasını yasaklamıştı. Bu karşıtlığın sebebi olarak ise küçük hastaneler ve sağlık ocaklarındaki çalışanların işsiz kalacağı, ülkenin buna alışamayacağı ve sağlık sektörünün sekteye uğrayacağı vurgulanmıştı. Ek olarak, 2015 yılında Kuzey Kore’nin Seoul Üniversitesi Hastanesi veri tabanını hacklemesi ve 8 ay bunun farkına varılmaması gibi milli güvenlik meseleleri sebep olarak sunulmuştu. Lakin daha sonra tele-tıbbın faydalarını test etmek için 6 aylık bir deney yapılması iki tarafın da onayıyla güç belâ kararlaştırılmıştı.
Her şeye rağmen, Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye bütün politik ve tıbbi grupları yeni programı desteğe çağırıyor, bu gelişmelerin sağlık sektörü masraflarını azaltarak ekonomiyi canlandıracağını söylüyor.
Submit a Comment