Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

IBM, Büyük Veriyi Kullanarak Kalp Hastalıklarını Önceden Engellemeyi Amaçlıyor

IBM, Büyük Veriyi Kullanarak Kalp Hastalıklarını Önceden Engellemeyi Amaçlıyor
Buğrahan Ceylan

Yaptığı inovatif çalışmalarla sağlık alanında da yeni fırsatların doğmasını sağlayan IBM, sanal dünyadaki “Büyük Veri” havuzunu kullanarak kalp hastalıklarının ortaya çıkış yoğunluğunu önceden tahmin edebilmeyi amaçlıyor.

IBM’in bu çalışmasını anlayabilmek için ilk önce Big Data denilen, sanal dünyada büyük verinin ne olduğunu anlamamız çok önemli. Ayrıntılara girmeden anlatılacak olursa, büyük veri gelişen teknolojiyle beraber 7/24 çevrimiçi olan internet kullanıcıların oluşturduğu bilgi havuzudur.

Büyük verinin, ne kadar geniş olduğunu anlayabilmek için internette çok kısa bir araştırma yapmak yeterli olacaktır. 7 milyara yakın mobil kullanıcı sayısı, 1 milyarı geçen Facebook kullanıcısı gibi bilgiler internette oldukça fazla. En doğru ve güncel veriyi bulmakta biraz zorlanacak olsanız dahi eski rakamlar da size iyi bir fikir verecektir. Şunu unutmamak lazım ki; her kullanıcı internet dünyasında kendinden geriye bir iz bırakır. Aşağıdaki videoya kısa bir göz atarsanız bu veri havuzunun ne kadar geniş olduğu hakkında bir fikir edinebilirsiniz.

Bu büyüme o kadar hızlı ve fazla ki insanoğlunun binlerce yıldır biriktirdiği toplam bilginin çok daha fazlasını yalnızca son bir kaç sene içinde geçmiş bulunmaktayız. IBM ise işte bu oluşan devasa bilgi havuzunu kullanarak, daha doğrusu tam ve doğru analizlerini yaparak kalp hastalıklarını çok daha öncesinden tahmin edebilmeyi amaçlamaktadır. Böyle bir sistemin oluşması ve kabul edilmesi ise sağlık hizmetleri için oldukça büyük bir gelişmedir.

2009 yılında bu çalışmasına başlamış olan IBM, hastaların elektronik sağlık kayıtları, demografik özellikleri, medikal geçmişleri ve kalp hastalıklarının birer göstergesi olabilecek ilaç kullanım alışkanlıklarını analiz ederek büyük bir çalışmaya imza atmış bulunmakta. Dünyada kalp hastalıklarının, insan ölümlerinde ilk sıralarda yer aldığı düşünülürse böyle bir çalışmanın tam zamanında olgunlaştığını söylemek mümkün.

Submit a Comment