Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Kalp Krizi Vakalarında Dijital Teknolojilerin Etkileri Artıyor

Kalp Krizi Vakalarında Dijital Teknolojilerin Etkileri Artıyor
Kubilay Han Uluerim

Daha önce de pek çok kere yazdığımız gibi akıllı telefon uygulamaları ve diğer dijital teknolojilerin kalp krizi önleme potansiyelleri var. Özellikle mobil cihazlar, sosyal ve görsel medya kaynakları sayesinde hastalara çabuk erişilmesi kolaylaşıyor ve kişinin hayatta kalma şansı artıyor.

“Kriz anında saniyeler geçerken semptomların erkenden tespit edilmesi ve doğru müdahale edilmesi çok önemli. Yanlış bir müdahale kriz sonrası kişinin hayatını oldukça kötü etkileyebilir.” diyor Penn Medicine Center for Health Care Innovation’dan Raina Merchant.

Raina Merchant ve ekibinin yaptığı Circulation dergisinde yayımlanan araştırmada, ekip dijital stratejilerin kalp krizi anındaki tesirini değerlendirmek için çeşitli araştırmaları incelemiş. Elde edilen bulgulara göre, bazı çalışmalar oldukça olumlu sonuçlar doğurmuş. Örneğin, İsveç’te yapılan bir deneyde, gönüllülere bir kalp krizi uygulaması verilmiş. Bu uygulama, 500m içinde kriz geçiren birisi varsa kullanıcıyı uyarıyor ve kalp masajına başlamalarını söylüyormuş. Deney sonunda gönüllülerin %62’sinin kriz vakalarında kalp masajı yapmaya başladığı tespit edilmiş.

Japonya’da yapılan bir çalışmada ise, bir hastane personelinin bir hastanın EKG çekimine ait 12 adet görüntüsünü akıllı telefonu ile kardiyologlara göndermesi sayesinde, 1.5 dk daha hızlı değerlendirme yapılmış ve karar verilmiş.

Submit a Comment