Klinik Araştırmaların Yeni Odağı Sosyal Medya
Ağır hastalıklar için yeni tedavi ve ilaçlara olan talebin artmasına rağmen, klinik araştırmaların maaliyeti de bir o kadar yükselmeye devam ediyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri de, araştırmacıların klasik yöntemleri kullanarak, şartlara uygun hastalar bulmaya devam etme çabaları.
Advance Healthcare Network’ün açıklamalarına göre, Tufts Center for the Study of Drug Development araştırmalar gösteriyor ki, deney ve klinik faaliyetlere yapılan az miktarda katılımlar, ilaç sektörünün günde 600.000$ ve 8.000.000.000$ arası para kaybetmesine neden oluyor.
Nadir hastalıklara sahip kişilerin sayısının azlığı ve coğrafik olarak seyrek dağılımları bir yana, en büyük sorunlardan biri de bu hastaların %50’sinin çocuk olması. Bu %50’nin de %30’unun veri bankalarına kayıt yaptırmaması veya araştırma yapılacak yerden uzak yaşamaları, çalışmaların oldukça yavaş ilerlemesine veya iptal olmasına neden oluyor. Yeni ilaçların araştırma ve geliştirme maaliyetleri, halihazırda piyasada üretilen ilaçlardan az olsa da, üretilen ilaç miktarının azlığı yüzünden daha dikkatli kullanılmaları gerekiyor.
Eskiden klinik deneylere hasta bulunmak istendiğinde, devletin izin verdiği belirli noktalara araştırma merkezleri kurulurdu ve deneyler buralarda yürütülürdü. Gönüllü hastaların denek olarak kullanılması için, çevredeki hastane ve doktorların bu kişileri yönlendirmesi gerekiyordu. Nadir hastalığa sahip kişileri bulmanın samanlıkta iğne aramak kadar zor olduğu bu dönemler artık sosyal medya sayesinde sona eriyor. Pew Internet’in açıklamalarına göre, günümüzde internet kullanan kişilerin %70’i, interneti sağlık sorunlarıyla ilgili araştırma yapmak için kullanıyor. Özellikle sosyal medya ağlarının kullanılması ve arama motoru optimizasyonları yapılmasıyla, hasta kişilerin daha rahat bulunması ve deneylere katılmaya teşvik edilmesi kolaylaşmış durumda. İlaç şirketlerinin dijital pazarlama alanında büyümelerinin ön adımı olarak, sosyal medyaya büyük yatırımlar yapmaya başladılar bile. Klinik araştırmaların ve ilaçların maaliyetlerini uzun sürede düşürmek için Arama Motoru Pazarlaması (SEM) gibi yöntemlerle, hasta kişilerin gerekli sitelere yönlendirilmesi hedefleniyor.
Submit a Comment