Kronik Hastalık Yönetimi Nasıl Değişiyor?
Dünyada ve ülkemizde gün geçtikçe kronik hastalıkların görülme sıklığı artmakta. Bu artışla beraber herkesin ulaşabileceği, kapsamlı ve koordinasyonu sağlayan bir bakım sistemine duyulan ihtiyaç da artıyor. İşte bu bakım sistemi, hastalığın tedavisini, hastanın öz-yönetim becerisi kazanmasını, hastalıkla yaşamayı öğrenmesi için çeşitli eğitim-öğretim yöntemleriyle hazırlanmasını ve güçlendirilmesini içeren kronik hastalık yönetimidir.
Hastanın sürekli olarak kliniğe gelip bilgi vermesi, hastalığın izlenmesi ve plan oluşturulması hastanın günlük yaşamını oldukça olumsuz etkiler. Mobil sağlık teknolojileri sayesinde bu zor durum ortadan kalkıyor. Hastaların günlük yaşantılarını etkilemeden kronik hastalık yönetimi için gerekli bilgiler elde ediliyor. Akıllı telefonların teknolojileri kullanılarak giyilebilir sensörler ile hastalar ve aileleri izlenebiliyor.
Dünya genelinde mobil cihazlar ile internete girme oranı gittikçe artıyor. Buna bağlı olarak mobil sağlık hizmetleri daha kolay ve hızlı bir şekilde yürütülüyor. Sağlık sistemleri ve özel uygulamalar, günlük veya saatlik veri aktarımı için hastalara olanak sağlıyor. Böylece hastalar, evlerinde ya da iş yerlerinde o anki sağlık verilerini paylaşarak ne yapmaları gerektiğini öğreniyorlar. Buna rağmen hastaların kan şekeri veya kan basıncını ölçmek ve hastayı gerçek zamanlı görmek için klinik ziyaretleri önemini koruyor.
Mobil sağlık sistemleri oldukça kullanışlı fakat karşılaşılan bazı problemler var. Örneğin; veri geçerliliği, güvenlik, gizlilik ve sunum. Bu problemlere çözüm bulmak için çalışılıyor. Çünkü mobil teknolojiler sağlık maliyetlerini azaltırken günlük hayatı da kolaylaştırıyor.
Submit a Comment