Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Microsoft, On Yıl İçerisinde Dijital Verilerimizi DNA’mızda Saklayabileceğimizi Açıkladı

Microsoft, On Yıl İçerisinde Dijital Verilerimizi DNA’mızda Saklayabileceğimizi Açıkladı
Derya Öztürk

Microsoft yöneticileri, DNA veri depolama sisteminin on yıl içerisinde insanların kullanımına hazır olacağını duyurdu.

Teknoloji şirketleri, giderek daha fazla büyüyen veri depolama problemine biyolojinin çözüm olabileceğini düşünüyorlar.

Microsoft, Washington Üniversitesi’nden araştırmacılarla birlikte bir süredir üstünde çalıştığı DNA’ya video ve dosya yükleme çalışmalarına dayanarak bir cihaz geliştirdi. Microsoft yöneticileri DNA veri kayıt sisteminin; 3 yıl içerisinde ön tanıtım için, 10 yıl içerisinde de kullanıma tamamen hazır olabileceğini açıkladı.

Bu yöntemin önemini şu şekilde anlatabiliriz: Bugüne kadar yapılmış bütün filmler DNA’lara yerleştirilse bir küp şekerden daha az yer kaplardı. 1 kentilyon bayt olduğu tahmin edilen, ulaşabildiğimiz bütün internet verileri ise bir ayakkabı kutusundan daha fazla yer kaplamazdı. En güzel yanı da bu verilerin binlerce yıl hiç bozulmadan ve zarar görmeden saklanabiliyor oluşu.

Microsoft’un şu an kullandığı yöntemde; 0 ve 1’lerden oluşan veriler önce DNA’nın yapısı olan A,C,T,G zincirlerine dönüştürülüyor. Bu dizilim daha sonra gerçek bir DNA’nın içine, yaratılan diğer dizilimlerin bulunduğu havuza yerleştiriliyor.

Verilere ulaşmak ve onları DNA havuzundan çıkarabilmek içinse, DNA içerisindeki belirli bölgeyi seçmek ve çoğaltmaya yarayan polimeraz zincir reaksiyonu yöntemi kullanılıyor. Daha sona bu A,C,T,G molekülleri yeniden 0 ve 1’lerden oluşan veri haline dönüştürülüyor. Çalışmalar bu işlemin hiçbir şekilde hata barındırmadığını gösteriyor.

DNA veri depolama sistemiyle ilgili şu an için var olan en büyük problem oldukça maliyetli olması. Microsoft yaptığı çalışmalar için bugüne kadar 13,448,372 DNA dizisi kullandı. Uzmanlar bunun maliyetinin yaklaşık 800,000 dolar olduğunu belirtiyorlar.

Microsoft geçtiğimiz yıl DNA üreticisi Twist Bioscience ile iş birliği yaptığını açıklamıştı. Şu an maliyet oldukça yüksek olsa da Microsoft yetkilileri bunun zaman geçtikçe düşeceğine inanıyorlar.

Artan popülasyonla birlikte, güvenli veri depolama teknolojilerine olan talep de doğru orantılı olarak artıyor. Teknolojik bir soruna, biyoteknolojik çözüm sunan DNA veri depolama sistemi geleceğin teknolojisi olmaya aday.

Kaynak:

https://futurism.com/tech-leaders-say-you-could-be-storing-data-in-your-dna-in-the-next-10-years/

Submit a Comment