Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Sağlık Hizmetleri Sağlayıcıları İçin Sosyal Medyaya Giriş

Sağlık Hizmetleri Sağlayıcıları İçin Sosyal Medyaya Giriş
Alperen Sözen

Yeni IMS Sağlık Raporuna göre, dünyanın en iyi 50 ilaç firması kullanıcılarla sosyal medya üzerinden etkileşime geçmiyor. Bunların içinden sadece 10 firmanın üç kanalda (Twitter, Facebook ve YouTube) hesabı var. Yeni iletişim çağı için pek iyi bir başlangıç sayılmaz.

Firmaların bu vizyon eksikliğine rağmen, sağlıkla ilgili bilgi peşinde koşanlar çoktan çevrimiçi oldular; üstelik aktif olarak da bilgi peşindeler. PwC’ye göre tüketicilerin üçte biri sosyal mecraları sağlıkla alakalı konuları tartışmak için kullanıyor.

sağlıkgörsel

Sağlık sektörü çalışanları yavaş da olsa bu sosyal dünyanın yararlarını anlamaya başlıyor. Çünkü hastaların gerçek zamanlı düşüncelerine bu kadar kolay, hızlı ve düşük maliyetle  başka nasıl ulaşabilirler ki? Hizmet sağlayıcılarının güven ve sadakat geliştirmeleri için hastalarla beraber en önemli meselelerde konuşmaları, paylaşımlarda bulunmaları, gerekirse hastaların sohbetine katılmaları gerekiyor.

Bu mecranın faydalarını anladıktan sonraki ilk adım, yöneticilerinizin programları benimsemesi. Benimseme işlemiyle beraber sosyal medya iletişim planınız için çevrimiçi stratejik dinleme/görüntüleme eylem planlarınızı hazırlamalısınız. Bu aşamadan sonra ise çevrimiçi itibarınızı düzenli olarak izleyecek ve güven yaratacak bir sosyal medya programı yaratmalısınız. Bu da demek oluyor ki sıklıkla etkileşim içinde kalarak, hastalarınız ve potansiyel müşterilerinizle iletişimi kesmemelisiniz.

Sosyal medya mecraları rahat gibi görünse de, çok dikkatli davranılması gereken mecralardır. Ters bir hareketiniz de bir anda kitleler size karşı gelebilir. Bunu önlemek adına şirket olarak, özellikle de sağlık gibi diken üstü bir konuda, tek tek yapılması gerekenleri açıklayan bir sosyal medya politikası hazırlamalısınız. Bu politikaya uygun içerik oluşturmalı ve bu içeriği çalışanlarınıza ya da partner ajansınıza öğretmelisiniz. Bunun için de ayrı bir eğitim programı gerekmektedir. Sosyal medya kanallarına özgü bir eğitim programınızı şirketinizde hayata geçirmelisiniz.

Uygulama öncesi ve sonrası yapılması gereken son faaliyet ise belgeleme, ölçme ve sosyal medya faaliyetlerini büyütme olarak düşünülebilir. Bu kısımda sosyal medya faaliyetlerinizn tümünün arşivlenmesi, sıralanması, ölçülmesi gerekli. Pazarlamanın en önemli kısımlarından biri de bilindiği gibi ölçümlemedir. Ölçümleme için bazı mecraların kendi raporlama sistemleri olsa da, daha kesin çözümlemeler için destek alınabillir.

Küçük bir miktar çevrimiçi ve sosyal medya görüntülemesi sayesinde, firmanız için sıkça kullanılan ve ilişkilendirilen arama terimlerine ulaşabilirsiniz. Buradan markanızı sarmalayan duyguları, düşünceleri öğrenebilir ve hedef pazarınızın size ve rakiplere ilişkin düşüncelerine ulaşabilirsiniz. Kuşkusuz bu firmanız için oldukça önemli kalitatif veri yığını sağlamaktadır.

2013 Pew Araştırma çalışmasına göre ABD içinde sosyal medya üzerinden en fazla ilgi gören sağlık konuları şöyle sıralanıyor:

  1. Özgün hastalıklar
  2. Hayat tarzı değişiklikleri
  3. Sağlık sigortası detayları
  4. Güvenlik bilgileri

Sosyal medyaya adım atmanın çok gerekli olduğunu söylemekle beraber, hazırlık yapmadan bu mecraya girilmemesi gerektiğini de hatırlatmamız gerekiyor.

Submit a Comment