Sağlık Hizmetlerinde “İnovatif” Düşünenler Kazanıyor
Son zamanlarda, sadece teknik hizmet veren ve üretim yapan şirketlerin, kendilerini sürekli geliştiren, inovatif düşünen, AR-GE çalışmalarına bütçelerinde büyük paylar veren şirketler karşısındaki başarısızlığı göze çarpmaktadır.
Müşterilerin ihtiyaçları ve beklentileri, yaşam standartları ve tarzlarındaki değişime bağlı olarak evrilmektedir. Müşterilerin değişen bu beklentilerine karşı, şirketlerin de değişime ayak uydurabilmeleri, ihtiyaçlara yönelik inovatif çözümler üretebilmeleri günümüzün en önemli pazarlama politikasıdır. Bu da dijital çağda, müşterilerin ihtiyaçlarına uygun yeni mobil teknolojileri üretebilme anlamına gelmektedir.
Sağlık hizmetleri veren şirketler de artık eskisi gibi hedef kitlelerine e-mail ya da şirketlerinin çevrimiçi platformları aracılığıyla seslenmek yerine, mesajlarını mobil uygulamalar aracılığıyla vermeleri daha mantıklı olabilir.
Sistematik ve teknolojik yaratıcı ve yenilikçi çözümler üretebilmek, günümüz rekabet şartları içerisinde aslında pazardaki her sektör gibi sağlık hizmetleri sektörü içerisinde de tutunabilmek için öncelikli durumdadır. Artık çoğu insan, sağlık hizmetleri alırken hastaneler, klinikler, doktorlar ve diğer yardımcı sağlık personeli haklarında detaylı bilgilere erişerek seçim yapabilir. Sağlık hizmeti almak istediği günü saatiyle birlikte belirleyebilir, hizmet sonrasında aldığı hizmeti değerlendirebilir ve bunu sosyal medyada paylaşabilir. Bu sistemde diğer insanların karar alma süreçlerini doğrudan etkilemektedir.
ABD’de mobil sağlık hizmetleri veren sağlık sigortası şirketleri United Health 70 milyon, WellPoint 33 milyon ve Aetna 18 milyon üyeye sahip platformlardan bazılarıdır. Kullanıcıların kişisel sağlık verilerini oluşturduğu, profil sayfasına yükleyebildiği ve bunu doktorlarıyla paylaşabildiği uygulamaları içeren HealthTap, Teladoc, Doctor on Demand, Microsoft HealthVault gibi platformlar popüler mobil sağlık platformları arasında yerini almakta.
Sağlık sektörü, çok paydaşlı bir sektör olduğundan haliyle paydaşlarıyla kurmuş olduğu ilişkiler de karışıktır. Gelişen sağlık teknolojilerinin devreye girmesinin sağlık sektörünün önündeki sorunları tam olarak çözemeyeceği algısı bulunsa da iletişim, operasyonel verimlilik, müşteri kazanımı ve memnuniyeti gibi yeni kavramlar ve stratejik uygulamaların da sağlık sektörü açısından artı değer taşıdığını burada belirtmemiz gerekir.
Submit a Comment