Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Sağlık Sektörü, Bulut Bilişim ve Büyük Veri

Sağlık Sektörü, Bulut Bilişim ve Büyük Veri
Ali Cambaz

Teknoloji denildiğinde, “ütopik bilim kurgu filmlerindeki senaryoları günümüzde yaşamak için çok uzakta sayılmayız” diye yazılarımızda belirtiyorduk. Bugün ise konuyu bulut bilişim ve büyük veri penceresinden analiz etmeye çalışacağız.

Taşınabilir veri tarayıcı”, 1960 yılında yayınlanan Star Trek dizisi ile dünyamıza girdi. Sağlık verilerinin tespit edilmesi ve bir takım hastalıkların teşhis edebilir nitelikte benzer bir alet üretilmesi için 10 milyon dolarlık ödüllü bir yarışma dahi var. Detayları bu linkten izleyebilirsiniz

Qualcomm tricorder X” Ödülü adı altında düzenlenen yarışmada, geliştirme yapan birkaç takım mevcut.


Star Trek serisindeki  kişilerin temel sağlık bilgilerini ölçen  tricorder cihazları, dokunmatik tablet ve akıllı telefonlar, mobil cihazlar dönemini yaşamaya başladığımız şu günlerde, geliştirilebilirlik açısından en yakın / uygulanabilir durumdayız denilebilir.

Peki, bu amaca ulaşmak için temel gereksinimler nelerdir  ve  daha ne kadar fazlasına ihtiyacımız olacak?

    1. İletişim teknolojilerinde hızlı, kesintisiz ve maliyeti karşılanabilir bir seviyede altyapı: Cep telefonları ve tabletlerimizde kullanılan 3G aslında “kısmi” olarak bunu sağlıyor. G.Kore, Japonya gibi Uzakdoğu ülkelerinde 4G’nin devrede olduğu düşünülürse, temel iletişim için altyapı mevcut diyebiliriz.
    2. Taşınabilir, kullanımı kolay ve geliştirilebilir nitelikte cihazlar: iPhone’un dünya çapında yarattığı etki inanılmaz boyutlarda, artık bebeklerden tutun da yaşlı insanlara kadar tüm insanlar bu akıllı cihazı kullanabiliyorlar – demek ki benzer niteliklere sahip ürünler bu alandaki ihtiyacı karşılayabilir pozisyondadır denilebilir.
    3. Medikal alanda ihtiyaç duyulan sensörler, entegrasyon ve bilginin yorumlanması: Aslında işin en kompleks kısmı burada. Sağlık kavramı, doğası gereği karmaşık.Binlerce parametreyi bünyesinde bulundurup, değerlendirmeleri farklılaştıran çevre faktörlerine sahip bir mekanizmadan bahsediyoruz. Hasta veya tedavi hizmetini sunan doktor, hemşire, yardımcı hizmet personellerinin bilgi birikimleri, yorumlama yetilerini de işin içine kattığınızda, karar verme sürecinin ne kadar zor olduğu algılanabilir.

iOS ve Android platformlarında, sadece uygulama olarak geliştirilmiş, benzer ara yüzlere sahip yazılımlar olsa da henüz nihai hedef olan tricorder’a  fonksiyonellik açısından uzaklar.

Fiziksel ve operasyonel açıdan en benzerini ise;  Linux tabanlı bir işletim sistemi ile tasarlamış olan triorderproject ekibi başarmış diyebiliriz.

Tam da bu aşamada, Bulut Bilişim (Cloud Computing) ve Büyük Veri (Big Data) çözüm için  umut vaat ediyor. Hastalara ait yaşam verilerinin tricorder benzeri aletlerle otomatik olarak taranması, bulut bilişim çözümleri ile bilgi sistemlerine kaydedilmesi, kronik rahatsızlıklara sahip bireylerin, sağlık profesyonelleri tarafından uzaktan takip edilebilmesi yine altyapı ve bilgi sistemlerinin entegrasyonu ile mümkün görünüyor. Karar destek sürecinin önemine binaen, verilerin giderek arttığı, yorumlanması gereken detayların büyümesi ile birlikte, analiz yapması gereken yeni bir ekip dahi sağlık tesislerinde ortaya çıkabilir.

Araştırmalar, bulut bilişime yapılan yatırım miktarlarını analiz etmemiz açısından yardımcı oluyor. Gartner’in araştırması göre, A.B.D.’de yıllar bazında bulut iletişime yapılan yatırımı grafikte görebilirsiniz. Büyüyen ve çeşitlenen hizmet şekilleri ile yeni projelerin devreye alınması yakın gelecekte gayet makul görünüyor.

Sonuç olarak; mobilite kavramı dışında, kurumların bünyesindeki verilerin yorumlanması, fayda/maliyet oranlarının üst seviyede olması adına, şimdiden bahsi geçen teknik ayrıntılara ilişkin stratejik politikaların belirlenmesi, geleceğe yönelik yatırımın şekillenmesine yardımcı olacaktır.

Submit a Comment