Sosyal Medya Aracılığıyla Bir İlacın Başarısını Ölçebilmek
Firmalar artık sosyal medya aracılığıyla bir ürünün ne kadar başarılı olup olamadığını daha pratik bir şekilde analiz edebilmektedirler. Özellikle yeni bir ilaç hakkında, hastaların yaptığı geri bildirimler bu konuda ilaç firmalarına benzersiz bir kaynak sunabilmektedir. Sosyal medyanın bu işlevi, yeni ürünlerin gelecekte nasıl bir konumda olacağını tahmin etmekte fayda sağlamakla beraber, firmaların ürünle ilgili stratejilerini değiştirmelerini yani bir anlamda muhtemel krizlerin önlenmesine de olanak sağlamaktadır.
Hastaların sosyal medya aracılığıyla sağladığı bilgiler ortaya çıkan sorunun “ne olduğunu” söylemekle kalmayıp aynı zamanda “niçin olduğunu” da ortaya koyabilmektedir. Geleneksel yöntemlerin, bir ilacın piyasaya çıktıktan sonra ne kadar etkili olduğunu ya da ürünle ilgili olan algının ne yönde olduğunu ortaya çıkarması oldukça uzun bir süreç olabilirken, sosyal medya bu süreci çok kısa bir sürede analistlere sunabilmektedir.
Daha önceki bir yazımızda belirttiğimiz gibi bu analizlerin incelenmesini ve ortaya konmasını sağlayan pek çok yazılım ve şirket bulunmaktadır; Treato gibi. Treato, sosyal medyada hastaların belli bir konu (ilaç, tedavi şekli vs) hakkında yaptığı konuşmaları, beğenileri toplayarak ilaç şirketlerine sunabilen bir yapıdır. Sosyal medyanın bu konuda ne kadar etkili olabileceğini gösterebilmek amacıyla 13 Nisan’da çıkarılan Tecfidera isimli MS ilacını incelemekte fayda var.
Nisan ayının ortalarında piyasaya sunulmuş olan Tecfidera’nın kısa bir süre içinde sosyal medyada diğer MS hastalığı ilaçlarından çok daha fazla konuşulduğu Treato aracılığıyla ortaya çıkmıştır. Aşağıdaki tabloda da görülebileceği üzere, diğer MS ilaçları hakkında yapılan konuşmaların oranı %28 iken, Tecfidera’nın oranı (Facebook) %36 olmuştur.
Piyasaya sürüldüğünden bu yana Tecfidera ile ilgili hastalardan gelen 600 gönderi bulunmaktadır. Bu oran ile Tecfidera’nın yazılan reçete oranları karşılaştırıldığında, ilacın diğer MS ilaçlarından büyük bir pay alacağı ortaya çıkmaktadır.
Sağlık ve ilaç sektöründe sosyal medya analizlerinde dikkat edilmesi gereken şey, elde edilen verinin bazen tam olarak hasta görüşlerini yansıtmamasıdır. “Tecrübe etmeden önce, hakkındaki her şeyi bilmek” bir sosyal medya kullanıcısının en tipik özelliklerinden bir tanesidir. Dolayısıyla elde edilen verilen dikkatle incelenmediği müddetçe, gerçek kullanıcıların yorum ve bilgilerini içermeyebilmektedir.
Submit a Comment