Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Yeni Bir Teknik Organ Naklinde Devrim Yaratabilir

Yeni Bir Teknik Organ Naklinde Devrim Yaratabilir
Derya Öztürk

Araştırmacılar, buz kristallerinin büyümesini yavaşlatan bir sentetik antifriz geliştirdiklerini açıkladılar. Birçok endüstriye uygulanabilecek olan bu teknik, nakil işlemi sırasında organların daha uzun süre tutulmasına yardımcı olmak için kullanılabilir.

Warwick Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, insan organ nakli sürecini büyük ölçüde artırabilecek yeni bir araştırma projesi için doğadan ilham aldı.

Araştırmacılar, doğal antifriz proteinlerinin (AFP’ler) özelliklerini taklit eden yeni bir sentetik antifriz geliştirdiler. AFP’ler, soğuk ortamlarda ekstremofil türler (ekstrem koşullarda dahi hayatta kalabilen canlılar) tarafından doğal olarak üretilir ve hayatta kalabilmeleri için buzul oluşumunu ve dağılımını kontrol altına alabilmeleri gerekir.

Warwick ekibinin demir bazlı sentetik antifrizi doğada bulunan APF’lerin kompozisyonunu taklit etme yeteneğine sahipler.

Organlar bir donörden çıkarıldıktan sonra, alıcılarına ulaşmadan kullanılamaz hale gelmelerini önlemek için dondurulmak zorundadır. Bu süreç problemlidir, çünkü organlar genellikle dört saat dayanır ve daha sonrasında kullanılamaz hale gelirler. Nakil için bağışlanan kalp ve akciğerlerin yüzde altmışı, kısmen bu kısa raf ömrü nedeniyle atılır.

İngiltere’de gerçekleştirilen bir çalışma gösteriyor ki; heba olan organların yarısı gerçekten kullanılabilseydi, nakil bekleme listeleri yalnızca birkaç yıl içerisinde ortadan kalkabilirdi.Bu yeni teknik, heba olan organ sayısının önemli ölçüde düşürülmesini sağlayabilir.

Kaynak: Futurism

Submit a Comment