Sosyal Medya Gençlerin Sağlığına Nasıl Destek Oluyor?
- Kubilay Han Uluerim
- 31 October 2016 16:00
Günümüzde sosyal medyanın yüz yüze etkileşimi azalttığı söyleniyor. Bazı firmalar ve yöneticilerin paylaştıkları dışında sosyal medyada yazılanların çoğu, aslında kullanıcısını yansıtıyor. Birçok kullanıcı medya içeriklerini sadece tüketirken bazıları (%7.5’i) aynı zamanda üretim de yapıyor.
Tıbbi bir pencereden bakarsak birçok insanın sosyal medya sayesinde kendini eğitebildiğini ve benzer hastalıklara sahip kişilerden destek aldığını görüyoruz. Tabii bu destek yapıcı olduğu kadar bazen yıkıcı da olabiliyor. Örneğin anksiyete ile mücadele için yöntemler arayıp bulabilen birisi aynı zamanda anoreksiyayı teşvik eden sayfalara da denk gelebiliyor.
Social Science & Medicine dergisi, bireylerin içerik üretimi ve tüketiminin çevrimdışı etkenler ve sosyal medya kültüründen etkilendiğini anlatan bir makale yayımladı.
Araştırmacılar bu çalışma boyunca 18-30 yaş arasındaki diyabet hastalarıyla ve yaygın psikolojik rahatsızlıklara sahip kişilerle kafeler, daireler ve üniversite kampüslerinde röportaj yapmışlar. Bu kişilere teşhis, hastalıkla mücadele ve sosyal medyada hastalıkla ilgili paylaşımlar hakkında sorular sorulmuş.
Bulgulara göre kullanıcının cinsiyeti, teşhis konulduğu anki yaşı ve çevrımdışı ortamda akranlarından aldığı destek, kişinin içerik üretimi ve tüketim alışkanlıklarını etkiliyor. Kadınlar sosyal medyayı sağlık bilgileri bulmak için erkeklerden daha fazla kullanıyor. Diyabet ve akıl sağlığı konusunda yapılan teşhisler, insanları farklı bilgileri aramaya teşvik ediyor. Lakin iki hastalığa da sahip olan kişiler genellikle yardım için sosyal medyaya başvuruyor.
İki cinsiyet de sosyal medyada destek bulurken bir yandan da bilgilerinin güvenliği konusunda endişe ediyor. Genç yaşta teşhis konulan kişiler ailelerinden daha fazla destek alıyor. Günlük hayatta fazla destek bulamayanlar ise bunu sosyal medyada arıyor. Bu sayede kişilerin içerik üretme ve tüketme potansiyelleri artıyor ve “süper kullanıcı” oluyorlar.
Pek çok kullanıcıya göre sağlık bilgilerini yaymada Twitter daha başarılı bir platform. Bunun nedeniyse Twitter’ın daha güvenli olması ve geleneksel düşüncelere daha az yer vermesi.
Kaynak:
Related Posts
Sağlık Sektörü Sosyal Medyada Neye Odaklanmalı?... 31 January 2014 17:25 | Alperen Sözen
Avrupa, sosyal medyayı sağlıkla ilgili hangi düzeyde kullanıyor? [Rapor]... 23 November 2012 12:58 | Dr. Sertaç Doğanay
Sağlık Hizmetleri Pazarlamasında Sosyal Medyayla İlgili Bilinmesi Gerekenler... 27 September 2013 13:53 | Buğrahan Ceylan
Zillion Daha Çok Hastaya Ulaşmak İçin Tele-Tıp Faaliyetlerini Arttırdı... 31 August 2016 14:28 | Kubilay Han Uluerim
SON YAZILAR
- Astronotlar İçin Üç Boyutlu Baskı ile İnsan Dokusu ve Kemiği Basıldı
- Geliştirilen Yeni Teknoloji Sayesinde Hastanede Geçirdiğiniz Süre Azalabilir
- Manyetik Nanotanecikler, Tümörleri İmha Ediyor
- Yeni Geliştirilen Protez El, Ampute İnsanların Hayatını Kolaylaştırıyor
- Otonom Emici Bez, İdrar Yolu Enfeksiyonunu Teşhis Ediyor
Submit a Comment