Online Doktor Randevuları Aşırı Antibiyotik Kullanımını Tetikliyor mu?
Dünyanın en prestijli tıp dergilerinden JAMA’da, içinde bulunduğumuz Kasım Ayı’nda yayınlanan bir araştırmaya göre, online randevu yoluyla doktoruyla iletişime geçen hastaların reçetelerine antibiyotik yazılma olasılığının daha yüksek olabileceği görülmektedir.
Araştırmanın orijinalini buradan paylaşabilir ya da indirebilirsiniz.
Çalışma için, Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezi’ni 1 Ocak 2010 – 1 Mayıs 2011 tarihleri arasında online randevu gerçekleştiren ve bizzat hastaneye gelip muayene olan toplam 8.119 hasta baz alınmıştır.
Araştırmada; 5.165 kişinin sinüzit şikayetiyle hastaneye başvurduğu ve bu hastaların 465’inin online randevu gerçekleştirdiği gözlenmektedir. 2.954 idrar yolu enfeksiyonu randevusunun da 99’u online gerçekleştirilmiştir.
Öne çıkan çalışma bulguları;
- İdrar yolu enfeksiyonu şikayetiyle hekimiyle yüz yüze görüşen hastaların %51’inden test yaptırılması istenirken, online başvurularda bu oran %8’dir.
- Sinüzit şikayetiyle hekimiyle yüz yüze görüşen hastaların %1,2’sinden testler, röntgen ya da BT(bilgisayarlı tomografi) taraması istenirken, online başvurularda böyle bir istekte bulunulmamıştır.
- Hekimlerin, idrar yolu enfeksiyonu şüphesiyle yüz yüze görüştükleri hastaların %49’una antibiyotik yazdıkları gözlenirken, online hastalara antibiyotik yazma oranı %99’dur.
- Sinüzit muayenelerinde ise hekimler, yüz yüze görüştükleri hastaların %94’üne antibiyotik yazarken, online hastalarda bu oran yine %99’dur.
Bu araştırmadan yola çıkarak; hastaların ve hekimlerin gelişen teknolojiye yaklaşımını nasıl yorumluyorsunuz?
Değerli katkılarından dolayı Osmangazi Üniversitesi Pediatrik İnfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ener Çağrı Dinleyici’ye teşekkür ederiz.
Submit a Comment