Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

DARPA’nın Yeni Beyin Cihazı, Öğrenme Hızını %40 Arttırıyor

DARPA’nın Yeni Beyin Cihazı, Öğrenme Hızını %40 Arttırıyor
Derya Öztürk

Uluslararası bir bilim insanları ekibi, beynin bilişsel fonksiyonunu iyileştirmeye teşvik eden ve invaziv olmayan (açık ameliyat gerektirmeyen) bir cihaz yarattı. Makak maymunları üzerinde gerçekleştirilen testlerde cihazın, maymunların öğrenme hızını yüzde 40 oranında arttırdığı bildirildi.

Ucuz ve İnvaziv Olmayan Bir Yöntem

ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projesi Ajansı (DARPA) tarafından finanse edilen yeni bir araştırma, beynin uyarılmasına yönelik invaziv olmayan bir yöntemin bilişsel performansı nasıl arttırabileceğini başarıyla gösterdi. DARPA’nın Geri Yükleme Aktif Bellek (RAM) programı altında çalışan bilim insanları, beyindeki cihazları makak maymunları üzerinde test ettiler ve maymunların bazı görevlerini gerçekleştirme kabiliyetinde hızlı bir şekilde önemli bir artış gözlemledi.

Araştırmanın sonuçlarına göre araştırmacılar; artan öğrenme hızının, hangi nöronların ateşlendiği oranından değil, beyin alanları arasındaki modüle edilmiş bağlantıdan kaynaklandığını söylüyorlar.

Bir insanın beyin fonksiyonlarının anında artması hiç şüphesiz oldukça çekici bir durum. Bu konsept bu nedenle pek çok bilimkurgu filmine de konu oldu. Fakat teknolojideki gelişmeler, bize bu durumun yakın gelecekte gerçek bir ihtimal olabileceğini gösteriyor.

DARPA cihazına ek olarak Boston Üniversitesi’nden araştırmacılar, yüksek tanımlı transkraniyal alternatif akım uyarımı (HD-tACS) kullanarak öğrenmeyi geliştirmek için kendi invaziv olmayan yöntemlerini geliştirdiler. Bununla birlikte DARPA araştırmacıları, cihazlarının ucuz olduğunu ve bu nedenle de diğer teknolojilere göre daha cazip olabileceğini iddia ediyorlar.

Sadece insanları daha akıllı hale getirmek, bu tür bir araştırmanın tek amacı değil. DARPA’nın beyin cihazının, hafıza kaybına neden olan nöral dejenerasyona maruz kalmış kişilerin tedavisi için de kullanılabileceği belirtiliyor.

Kaynak: Futurism

 

 

Submit a Comment