Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Felçli Uzuvların Tekrar Çalışması Dijitalle Mümkün

Felçli Uzuvların Tekrar Çalışması Dijitalle Mümkün
Kubilay Han Uluerim

Tıpta pek çok hastalığa her geçen gün çare bulunsa da özellikle ağır yaralanmalar sonucu omurgada meydana gelen bir hasarı tedavi etmek oldukça zor. Bu hasar nedeniyle uzuvlarının kontrolünü kaybeden veya felç olan kişilerin ise tekerlekli sandalye veya yatağa mahkum kalma devri artık bitiyor.

Nature dergisinde yayımlanan bir habere göre Lozan, İsviçre’deki EPFL‘de yapılan bir deney sonucunda, omurga hasarı nedeniyle bacağı felç olan bir primatın yürüme kabiliyeti geri kazandırıldı. Beyin-omurga arayüzü (brain-spine interface) adlı bir nöroprostetikle yaraya baypas yapan ve beyinle omurga arasında bağlantı sağlayan araştırmacılar, hayvanın arka bacağının eskisi gibi çalıştığını söylüyorlar.

Söylenilene göre bu arayüz, yürümeyle ilgili beyin faaliyetlerinin kodunu çözüyor ve omurgadaki yaralı bölgenin alt kısmına sinyal yolluyor. Bunu yaparken elektrotlar kullanan sistem, sinir yollarını uyarıyor ve bacak kaslarının çalışmasını sağlıyor.

EPFL’de geliştirilen teknolojiye uluslararası alandan Medtronic, Brown University ve Fraunhofer ICT-IMM gibi kurumlardan da destek geldiği belirtiliyor. Deney kısmı ise University of Bordeaux, Motac Neuroscience ve Lausanne University Hospital (CHUV) ile ortaklaşa yapılmış.

“Bu yaptığımız çalışma, primatlarda nöroteknoloji kullanarak hareket kabiliyetini geri kazandırmanın ilk örneğidir. Lakin önümüzde birçok engel var ve insanlar üzerinde deney yapmaya başlamadan önce daha çok çalışmalıyız.”

-Proje Lideri Grégoire Courtine

primat

Kaynak:

Submit a Comment